Je sice ještě zima, ale už nyní bychom se měli pomalu připravovat na léto a s ním spojené grilování. Bez grilování a zahradních oslav se vlahé letní večery neobejdou. Připravme se na ně!
Pořádný flák masa z grilu. Po tom se olízne snad každý. Neměli bychom však zapomenout na podstatnou věc. Ke grilovanému maso patří omáčky. Křehké a šťavnaté masíčko přeci není žádnou delikatesou, pokud není namočeno do omáčky. Ať už pikantní nebo sladké. Omáčka prostě nesmí chybět! V dnešní době není problém si zajít omáčku či dresing koupit do obchodu. Ve většině obchodů se prodávají běžně. Dokonce si můžeme vybrat ze spousty druhů. Naší omáčce, doma vyrobené, se však nic nevyrovná. Navíc doma vyrobené omáčky jsou zaručeně bez všelijakých chemikálií, konzervačních látek a nesmyslných zvýrazňovačů chuti. Domácí omáčky si připravíme a dochutíme podle své fantazie a také svým oblíbeným kořením. Nejsme omezeni jen výběrem z obchodu. A pokud máme zahrádku s bylinkami, máme ideální podmínky pro přípravu a dochucování omáček. Kdo má rád omáčky ostré a pikantní, přidá tabasco. Naopak med omáčku zjemní. A kdo rád křupavou kůrčičku, určitě si přidá med i to marinády. Za základ omáčky si můžeme zvolit cokoliv, na co máme chuť. Obyčejný jogurt s bylinkami, zakysanou smetanu s bylinkami. Záleží čistě na chuti a představách. My vám jen doporučujeme zasít si na jaře do květináčů oblíbené bylinky a základ k masu máte. Vhodným kořením do omáčky pro vás mohou být: česnek, mletá paprika (pálivá i sladká), zázvor, pepř, koriandr, máta, tymián, kerblík, kari koření, chilli, kmín, rozmarýn křen, jalovec, curry, muškátový oříšek, bazalka, saturejka, samozřejmě nesmíte zapomenout sůl. Tu ovšem nedáváme do marinády! Záleží jen na vás, čemu dáte přednost. V naší rubrice RECEPTY najdete pár tipů na omáčky. Jakým omáčkám dáváte přednost? Jaké jsou vaše oblíbené? Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena