
Buchtičky se šodó, někdy zvané dukátové, patří k nejsladším vzpomínkám na školní jídelnu i nedělní obědy. Tahle klasika na talíři s vanilkovým krémem má zajímavou historii, spoustu variací a chuť, která nestárne. Víte, odkud se vzal název „šodó“ a jak se buchtičky s krémem připravit? Máme pro vás recept s postupem krok za krokem.
Dukátové buchtičky, buchtičky se šodó, buchtičky s krémem patří mezi klasiku českých sladkých obědů. Vždycky zmizí z talíře rychlostí blesku.
Nostalgické jídlo z dětství zažívá svou slávu v moderních úpravách i v bistrech a kavárnách. Buchtičkám jako dezertu totiž málokdo odolá.
Samotné dukátové buchtičky dostaly jméno díky své velikosti a zlatavé barvě – připomínaly totiž staré zlaté mince neboli dukáty. Připravují se z drobných kousků kynutého těsta, které se pečou dozlatova a následně přelévají krémem nebo šodó.
Na těsto budeme potřebovat:
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
Na vanilkový krém si připravíme: 750 ml mléka, 2 - 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru a 1 vanilkový pudinkový prášek.

Hladkou mouku prosejeme do mísy, uděláme v něm důlek, přidáme lžicku cukru, trošku teplého mléka a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Ke kvásku přilijeme zbylé vlahé mléko.
Přilijeme olej, přidáme žloutky, cukr a sůl.

Těsto na buchtičky důkladně zpracujeme, až je krásně hladké. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 - 1,5 hodiny kynout.

Těsto ztrojnásobí svůj objem.

Pekáček vymažeme olejem. Z těsta uždibujeme kousky a tvoříme kuličky, které klademe do pekáče těsně vedle sebe. Každou vloženou buchtičku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby šly po upečení dobře oddělovat.
Buchtičky vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme cca 20 minut.

Připravíme si vanilkový krém. V hrnci rozehřejeme mléko, část oddělíme do hrnku a rozmícháme v něm pudinkový prášek.
Rozmíchaný pudink vlijeme do teplého mléka, přisypeme cukry a za stálého míchání necháme zhoustnout. Pro chuť můžeme přidat trochu rumu.

Upečené buchtičky rozdělíme na talíře, pokud jsou větší, jednoduše je překrojíme.

Buchtičky přelijeme vanilkovým krémem a ihned podáváme jako sladký hlavní chod.

Recepty na buchtičky, které se mohou hodit:
Veganské buchtičky s vanilkovým krémem
Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a marinovanými švestkami v rumu
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena