
Při troše trpělivosti a šikovnosti si můžeme vyrobit vlastní ocet. Ovocný, bylinkový, ale klidně i pikantní.
Na výrobu domácího octa budeme potřebovat kvalitní víno, které je nesířené nebo sířené pouze jemně. Jen takové víno je ke správné výrobě octa vhodné, proto se poohlédneme po bio variantě, poptáme se u vinaře nebo v podniku specializovaném na vína.
Časově se dá výroba octa odhadnout na pár týdnů. V malém množství (1 l vína) jej můžeme použít za cca 5 týdnů, ve větším množství (až 4 l) si budeme muset počkat až 12 týdnů.
Před použitím a uskladněním je třeba ocet přecedit přes filtr nebo lněnou látku. Ocet stáčíme a uchováváme v čistých a suchých lahvích.
-> Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

I po přecezení není podomácky vyrobený ocet zcela zbaven bakterií kyseliny octové, proto by mohl i v lahvích dál kysnout. Zabráníme tomu zcela jednoduše - ocet umístíme do lednice nebo studené spíže, chlad učiní bakterie nečinnými.
Octy ochucené ovocem, zeleninou, bylinkami nebo kořením. Ochucujeme hotový ocet - podomácky vyrobený z bílého vína nebo zakoupený ocet bez příchuti. Ochucení je snadné.
Ovocné a zeleninové octy kvůli nevzhlednému "zůstatku po surovinách" přecedíme, kořeněné a bylinné octy necháváme s dochucovadly právě pro přitažlivý vzhled. Výborný je třeba česnekový ocet, chilli ocet, ale za vyzkoušení stojí ocet brusinkový, hruškovo-skořicový aj.




Rajčatový salát s balsamikovým octem

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena