Netroufáte si na přípravu pravého bifteku? Pokud dodržíte určité zásady, nemusíte mít obavy, že se steak nepovede.
Pokud se budeme držet následujících instrukcí, bude váš hovězí steak chutný a šťavnatý.
Výběr masa je velmi důležitý. Na bifteky vybíráme jen kvalitní kusy zadního hovězího - svíčkovou nebo roštěnec. Důležité také je, aby maso bylo dobře "vyzrálé".
-> Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Pro pečení bifteků je velmi důležitý výběr pánve. Nejlepší je těžká litinová, protože dobře vede teplo a tuk se na ní velmi rovnoměrně zahřívá.
Výsledek našeho snažení však může ovlivnit i použitý tuk. Vhodné jsou rostlinné tuky a oleje, které neobsahují mnoho vody. Zásadně používáme jen takové, které mají vysokou výhřevnost, dají se dobře rozpálit na vysokou teplotu a nepřepalují se.
Na každý kus bifteku raději použiváme novou malou dávku oleje, aby se vypečená šťáva nepřipálila a nezhořkla. Bifteky před pečením nikdy nesolíme. Můžeme je opepřit, ale solí je dochucujeme až po upečení.
K biftekům zpravidla nepřipravujeme mnoho omáčky. Stačí použít jen vypečenou lehce zahuštěnou šťávu. Vhodnou přílohou jsou hranolky, opečené brambory, dušená zelenina, saláty a pečivo. K pití se hodí podávat suché červené víno.
-> Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?
Nákup masa je pro některé výpravou do neznáma. A co teprve rozluštit, k čemu se hodí plec, kližka nebo roštěnec. Tady je jednoduchý klíč k hovězímu - jeho výběru a přípravě.
Recepty, které by vás neměly minout:
Pravý steak z hovězího roštěnce
Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem
Marinovaný flank steak na grilu
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena