Jak správně zkombinovat potraviny při dodržování dělené stravy? Připravili jsme pro vás rozdělení potravin do tří skupin - bílkovinné, sacharidové a neutrální potraviny.
Do této skupiny spadají všechny citrusy - citrony, pomeranče, limetky, grapefruity, mandarinky. Patří sem i další ovoce - hrušky, meruňky, hroznové víno, nektarinky, tvrdá jablka, třešně, mango, kiwi, melouny, ovocné bobuloviny - maliny, ostružiny, jahody, brusinky, černý rybíz a plody černého bezu. Nepatří sem ovšem borůvky! Dále k bílkovinným potravinám patří všechny druhy tepelně upraveného masa - hovězí, telecí, jehněčí (pouze vepřové se nehodí). Rovněž pečená drůbež - krůta, kachna, husa, kuře a tepelně upravené uzeniny - vařená šunka, pečená klobása spadají do kategorie bílkovinných potravin. Také "dary moře" jako mušle, krevety, krabi a neuzené, dušené ryby - makrela, losos, tuňák, kapr, platýs či pstruh. Dále mléko, vejce a sýry s obsahem tuku v sušině max. do 60% - ementál, eidam, parmazán, camember, blaťácké zlato a gouda. Také sem spadají výrobky ze sóji - tofu nebo různé sójové pomazánky a vařená rajčata. A nesmíme zapomenout na nápoje, kdy se do bílkovinné kategorie řadí ovocné čaje, jablečné víno, suché bílé a červené víno, nebo také sekt.
Do této skupiny patří všechny druhy obilí, ale i proso, přírodní rýže (natural) a pohanka. Dále sem řadíme výrobky z celozrnné mouky - chléb, dalamánky a müsli, bezvaječné těstoviny a krupicovou kaši. Ze zeleniny spadají mezi sacharidové potraviny brambory, bílé zelí, kapusta, mrkev, cuketa, celer a černý kořen. Dále sem patří ovoce - banány, ananas, kiwi, datle, fíky, jablka a nesířené sušené ovoce. Do této skupiny se řadí i přírodní sladidla - hroznový cukr, med, javorový sirup, hrušková a jablečná šťáva. Dále také bramborový škrob, karob, pudink a z nápojů zde řadíme pivo.
Neutrální potraviny mohou být kombinovány s bílkovinnými i se sacharidovými produkty.
Patří sem některé tuky a oleje - zastudena lisované oleje, margaríny s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin a máslo. Dále zakysané mléčné produkty - tvaroh, jogurt, kefír, kysaná smetana, podmáslí, kyselé plnotučné mléko a všechny sýry od 60% tuku v sušině - camembert, gouda a měkké sýry - smetanový, kozí, ovčí, mozzarella. Do této skupiny patří i maso v syrovém stavu - tatarský biftek a uzeniny - šunka a různé druhy kvalitních salámů. Také marinované nebo uzené ryby - makrela, uzenáče, zavináče, pstruh, uzený losos a veškeré koření nebo jen vaječný žloutek. Spadá sem veškerá zelenina (mimo zeleninu skupiny sacharidů) a saláty, houby, olivy, klíčky a bylinky. Z ovoce jsou to borůvky, nesířené rozinky a ořechy (mimo burských oříšků a kaštanů). Nesmíme zapomínat na želírovací prostředky - želatina, agar-agar (mořská řasa v prášku) nebo rostlinné ztužovače a karobové mouky. Z nápojů zde patří třeba koňak.
Výhody systému dělení stravy nejsou vědecky prokázány, avšak úspěchy jsou nesporné. Pokud trpíte nějakou chorobou, třeba cukrovkou nebo poruchou zažívání, poraďte se o dělení stravy se svým lékařem.
V příštím a posledním článku o dělené stravě se pustíme do vytváření jídelníčku.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena