Chystáte-li se do arabských zemí, kde jsou datle obvyklou pochoutkou, připravte se na datle, které postrádají přeslazenost a tuhost těch balených.
Datle jsou v čerstvé i sušené podobě bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny, železa, draslíku, niacinu a hořčíku. Protože jsou zásobárnou ovocného cukru, dodávají v čerstvé i sušené podobě spoustu energie. Čerstvé kousky mají na 100 g váhy okolo 110 kalorií, sušené kolem 260 kalorií. Navíc jejich konzumací podporujeme činnost střev, působí jako přirozené projímadlo.
Čerstvé datle jsou zejména v arabských zemích nabízeny jako delikatesa k snídani, obědu i večeři. Tvoří sladkou tečku za hlavních chodem a často nahrazují sladké dezerty nebo jsou jejich součástí. Čerstvé plody neobsahují zbytečné konzervanty a jejich chuť je nezaměnitelná a opravdu k nakousnutí jsou ještě přímo na stonku, tak jak rostou. Lepší jsou větší, měkčí a zralejší datle, ty snadno v ústech oddělíme od podélné pecky. U takto konzumovaných datlí není třeba dalšího přislazování, ovocného cukru obsahují datle dost samy o sobě.
Kromě nabídky v hotelu nebo restauraci, kde se stravujeme, můžeme čerstvé datle koupit i na váhu ve zdejších supermarketech a na některých trzích. V přepočtu na české koruny se cena za kilogram čerstvých datlí pohybuje okolo 80 Kč. V lednici by nám měly vydržet až 2 týdny.
Nákup datlí v sušené podobě je klasikou u nás. Balené nebo na váhu, vypeckované nebo s peckou, stojí v rozmezí 90 - 130 Kč za kilogram (seženeme v obchodech se zdravou výživou a balené běžně v supermarketech). Uchováváme-li je ve vzduchotěsné nádobě, vydrží nám až 1 rok.
Dají se sehnat i datle balené nesušené, ale ty už bývají upraveny konzervantem. Balené datle se prodávají i v zemích, kde trávíme dovolenou, můžeme je tak přibalit do kufru jako jeden ze suvenýrů. Třeba v tuniských obchodech koupíme balíček o váze 250 g za 1,5 - 2 tuniské dináry. Pro pohodlí turistů je možné pořídit si totožný balíček i při polehávání na pláži, ale pozor, připlatíme si. Plážovému prodejci nejde o nic jiného než o výdělek, proto nás takové datle přijdou až trojnásobně dráž.
Datle konzumujeme samostatně, přidáváme je do moučníků, dezertů, cukroví i sladkého pečiva. Z datlí se připravuje hustý med, který slouží v afrických zemích jako sladidlo, marmeláda, ale setkáme se i s datlovým vínem laghmi a datlovým likérem zvaným thibarine.
Foto: Míša Chylkováautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena