Vegetariánská fazolová polévka

Recept na velmi chutnou vegetariánskou fazolovou polévku, která výborně zahřeje i v letních chladných dnech a je zdrojem potřebných bílkovin.


2.813x
160 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
150 gceler
3 ksmrkev
2 ksbobkový list
3 lžíceslunečnicový olej
2 lžícehladká mouka
1 svazečekpetrželová nať
1 lžícemletá sladká paprika
3 větvičkycelerová nať
6 kuličekcelý černý pepř
3 lžičkysušená majoránka
3 kuličkycelé nové koření
1 lžičkasušená saturejka
2 kspetrželový kořen
300 gsuché strakaté fazole
150 gdomácí strouhání

podle chuti

sůl

Postup přípravy

Večer namočíme fazole do studené vody. V den přípravy namočenou fazoli scedíme od vody, dáme do hrnce, zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu a znovu scedíme. Tento postup zopakujeme ještě jednou, tím odstraníme uvolněné nadýmavé látky z vody, scezené fazole zalijeme v hrnci opět čerstvou studenou vodou, pomalu přivedeme do varu a vaříme na středním plameni až do změknutí fazolí.

Když se fazole vaří, očistíme cibuli a pokrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno. Čerstvou kořenovou zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm, stejně pokrájíme petrželový kořen a celer pokrájíme na malé kostky.

K fazolím přidáme celý černý pepř, celé nové koření, bobkové listy, celerovou nať a sušenou saturejku - pomáhá proti nadýmání. Polévku osolíme a když jsou už fazole poloměkké, přidáme kořenovou zeleninu, vaříme na středním plameni, až jsou fazole téměř měkké. Zelenina má zůstat na skus - al dente.

Připravíme zásmažku, v pánvi na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme hladkou mouku, rozmícháme a opražíme do žemlové barvy. K mouce přidáme prolisovaný česnek, za stálého míchání necháme pěkně rozvonět, stačí asi 1 minuta.

Přisypeme mletou sladkou papriku, stále mícháme a necháme ji úplně rozpustit v horkém tuku, poté zalijeme studenou vodou a poctivě mícháme, aby nevznikly hrudky. Hotovou zápražku vlijeme k uvařeným fazolím a povaříme asi 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky.

Spolu se zápražkou zavaříme domácí strouhání anebo domácí nudle, vegetariánská fazolová polévka je dobrá, když je hustá, až v ní téměř stojí lžíce. Vypneme plamen, přidáme majoránku a necháme chvíli odstát.

Vegetariánskou fazolovou polévku podáváme horkou a na talíři ještě posypeme posekanou čerstvou petrželovou natí. Tato polévka výborně chutná s horkým domácím langošem a doma upečeným slaným rohlíkem.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vegetariánská fazolová polévka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena