Bílá ředkev obřích rozměrů vyčuhuje z pultů supermarketů a málokdo ví, co to vlastně je. Nebojte se experimentovat s asijskou kuchyní.
Daikon je východoasijská - japonská bílá ředkev. Dosahuje délky 20 až 35 cm a v průměru mívá až 10cm. Kromě názvu daikon ji v obchodech můžeme nalézt jako čínskou, japonskou nebo prostě bílou ředkev.
Bílá ředkev daikon se může jíst syrová i vařená, pečená, smažená, najemno nastrouhaná i marinovaná a dušená. Chutí připomíná lehce pikantní ředkev. Pokud ochutnáme syrový daikon, příjemně nám osvěží dech a usnadní trávení - například masa, ke kterému můžeme syrový daikon podávat jako přílohu. Vařená bílá ředkev chutí silně připomíná chuť řepy.
Před přípravou kořen daikonu opláchneme, osušíme a oloupeme. Dále daikon zpracujeme podobně jako mrkev - strouháním, krájením na plátky a podobně.
Při nákupu daikonu platí podobná pravidla jako při nákupu jiné kořenové zeleniny. Vybíráme si čistě bílé kořeny, pevné a bez skvrn. V chladničce vydrží čerstvý i déle než týden. Můžeme jej skladovat i ve vlhkém a studeném sklepě. Před skladováním samozřejmě musíme odstranit listy. Pokud má na svém povrchu náznaky hnědé textury, je to známka toho, že je uvnitř dřevnatý.
Ve specializovaných obchodech můžeme zakoupit daikon nakládaný v octovém nálevu, slazený a obarvený žlutým potravinářským barvivem.
Jako každou zeleninu, můžeme i kolečka daikonu obalovat v trojobalu nebo namočit v sójové omáčce, obalit ve strouhance a smažit ve fritovacím hrnci. Jako přílohu ke grilovanému rybímu masu můžeme daikon nastrouhat a zalít sójovou omáčkou. Nakládané kolečka daikonu můžeme potírat tatarkou nebo taveným sýrem a získáme tak skvělé jednohubky.
Kromě toho, že je daikon bohatý na obsah vitamínu C tak také obsahuje aktivní enzymy , které usnadňují trávení. Necelých 100g daikonu obsahuje energii okolo 80kJ.
Nebojte se experimentovat - daikon rozhodně není nepatří k zelenině složité na úpravu, má pro nás známou chuť a navíc je zdravý.
Salát z bílé ředkve
(doba přípravy 20 min )
Steak s bílou ředkví
(doba přípravy 25 min )
Vaječná omeleta s bramborem a ředkví
(doba přípravy 25 min )
Polévka z bílé ředkve
(doba přípravy 45 min )
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena