Nevíte, jak a do čeho zabalit svým dětem svačinu? Pár tipů nám prozradila potravinářská inženýrka Karolína Fourová v podcastu MUDr.ování.
Každodenní přemýšlení o tom, jakou svačinu připravit školou povinným dětem, nemusí být tak náročné. Stačí dodržovat pár základních pravidel a vše vám půjde snadno od ruky. V podcastu MUDr.ování, který je zaměřen na rozhovory o zdraví s odborníky z nejrůznějších odvětví, se na toto téma rozpovídala Karolína Fourová. Autorka publikace Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete je zároveň úspěšnou blogerkou. V letošním roce se dokonce stala absolutní vítězkou akce Food blog roku. Karolína Fourová rozumí nejen tomu, co se s jídlem děje v lidském těle a jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví, ale i procesům, které konzumaci předcházejí, jako je technologie výroby potravin, hygiena, kvalita, mikrobiologie či legislativa a označování výrobků.
„Skvělou volbou na balení svačin jsou kovové krabičky. Dobře se vymývají a nezůstávají v nich zbytkové pachy. Jsou vodotěsné, to znamená, že z nich nic nevyteče a neznečistí obsah tašky, ve které se svačina nese,“ uvedla v podcastu MUDr.ování Karolína Fourová. Co se týče obsahu, měli bychom dodržovat jedno základní pravidlo: Jídlo bychom měli krájet na co největší možné kousky, tzn. co nejméně narušovat jeho strukturu. Čím větší plocha, tím méně oxidace například na ovoci nebo zelenině proběhne a tím méně vitaminů zbytečně ztratíme. Samozřejmě s tím souvisí také vizuální stránka. Jídlo, které ráno nakrájíme na malé kousky, už nebude odpoledne vypadat úplně vábně. „Potraviny, které jsou vystavené světlu, ztrácí poměrně rychle své výživové vlastnosti. Světlo má ale samozřejmě vliv i na jejich vzhled. Proto doporučuji krabičky plechové, které udržují potraviny ve tmě,“ dovysvětlila Fourová.
Základním stavebním kamenem každé svačiny, pro dítě i dospělého, by měly být komplexní sacharidy, ze kterých získáváme energii postupně a dlouho. „Například tedy pečivo nebo těstoviny. Dále zdroj bílkovin a tuku, takže třeba tvrdý sýr, vajíčko, ale klidně i tuňáková pomazánka. Skvělé je i avokádo, které si dlouho udrží svou konzistenci i čerstvost. Jako bonus pak můžeme dát ovoce a zeleninu. Nemusíme se ale bát čas od času přidat i doma upečený kousek zákusku, například bábovku,“ vysvětlila v MUDr.ování Fourová a doplnila: „Dejte dítěti zdravý základ ve stravování. Když si dá občas ke svačině párek v rohlíku a kolu, tak se svět nezhroutí. Dítě ale musí vědět, co je zdravé, a že takové potraviny nepatří do každodenního jídelníčku.“
Celý rozhovor s Karolínou Fourovou najdete v podcastu MUDr.ování na Proženy.cz.
Co dalšího v podcastu MUDr.ování s moderátorkou Lucií Šilhovou najdete?
Co dělat, když nám začnou řídnout vlasy? Dají se včas rozpoznat signály infarktu? Jak se vyhnout podzimním virózám? I to jsou témata, kterým se bude během podzimu věnovat Lucie Šilhová a její hosté. V podcastu MUDr.ování se zaměří nejen na sezonní, ale také na nadčasová témata, která jsou společensky aktuální. Jedná se o obezitu, výchovu dětí, akné, nejrůznější bolesti a jejich příčiny. Dozvíte se, jak si správně čistit zuby, a na přetřes přijdou i otázky z oboru sexuologie.
Veškeré díly podcastu MUDr.ování najdete na Proženy.cz i na platformě Podcasty.cz. Nové díly se na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích objevují každý týden ve středu v 11 hodin dopoledne.
Autor:Seznam.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena