
Sezóna mirabelek neboli špendlíků je krátká, a často opomíjená. Mají hodně šťávy i chuti, ale jsou malé a nejdou od pecky. Proto nepatří mezi ovoce, které hraje v letní kuchyni hlavní roli. My si ale ukážeme, jak tyhle sladkokyselé špendlíky přetvořit v geniální domácí džem. Složité vypeckovávání se obávat nemusíte.
Špendlíky rostou skoro všude, padají do trávy i na zem, nikdo je moc nechce sbírat. Komu se totiž chce z tak malých kuliček lovit pecky, které v nich navíc pevně drží?
Přitom právě z mirabelek – ať už žlutých, zlatavých nebo červených – jde udělat jeden z nejvoňavějších a nejchutnějších džemů léta. Jen je potřeba vědět, jak na to.
V našem receptu je jednoduchý a chytrý postup, jak ze záplavy mirabelek vykouzlit sklenice plné slunce. A jakmile ji jednou zkusíte, začnete je sbírat s nadšením – klidně i do kapes.
-> Nejsnazší džem na světě? Rybízový. Potřebujete na něj jen dvě suroviny
Na marmeládu si připravíme asi 2 kg mirabelek, 2 dl pomerančové šťávy, 500 g želírovacího cukru 3:1, 1 - 2 ks celé skořice, 1 hvězdičku badyánu, 5 - 6 ks celého hřebíčku a 1 lžičku sušeného zázvoru.

Mirabelky omyjeme pod tekoucí vodou. Z pomerančů vymačkáme šťávu.

Celé mirabelky dáme do většího hrnce a zalijeme pomerančovou šťávou.

Přidáme badyán, celou skořici a hřebíček. Hrnec s mirabelkami dáme na plotnu a na středním plameni vaříme, občas promícháme.

Mirabelkám stačí 20 - 30 minut, aby se zcela rozvařily.

Směs na mirabelkovou marmeládu propasírujeme přes sítko. Oddělíme tak slupky, pecky i koření od čisté ovocné šťávy. Budeme potřebovat 1,5 kg čisté směsi.

Směs znovu vrátíme na plotnu, přisypeme želírovací cukr, mletý zázvor a přivedeme k varu. Od doby varu ještě 5 - 7 minut vaříme, dokud směs nezhoustne. Můžeme nabrat 1 lžičku a dáte na talířek, během chviličky uvidíme, zda marmeláda želíruje.


Ještě horkou marmeládou z mirabelek plníme čisté sklenice a uzavřeme víčkem. Obrátíme dnem nahoru a necháme zcela vychladnout.

Hotovou mirabelkovou marmeládu uchováváme v temnu a chladu.

Marmeláda z mirabelek má příjemně kyselkavou chuť a užijeme ji k plnění moučníků, dezertů a cukroví, k dochucování krémů, dobrá je i na palačinky, lívance apod.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena