Cukrářský krém je v cukrařině nepostradatelnou složkou, která zákuskům dodává vedle božské chuti také šťavnatost a vláčnost. Hustý krém se v profesionální hantýrce také označuje jako crème pâtissière.
- Hustý krém se připravuje z mléka, žloutků, cukru a škrobu.
- Crème pâtissière je jemný, vláčný a univerzálně použitelný. Jeho chuť můžeme různě obměňovat.
-> Jako z cukrárny: Upečte si doma zákusky jako profíci

Recept na cukrářský krém
Příprava není složitá, jak by se mohlo zdát, a nevyžaduje žádné speciální vybavení. V českých receptech se nezřídka připravuje z vanilkového pudinku. S máslovým pudinkovým krémem se sice ušetří čas, ale chybí mu chuť žloutků.
- 480 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 133 g krupicového cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce studeného nesoleného másla
- Na středním plameni pomalu přivedeme k varu hrnec s mlékem a vanilkou. Pak odstavíme a necháme 15 minut odstát. Pak lusk vyjmeme.
- Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem do hladké a světlé směsi.
- Škrob metličkou rozmícháme v žloutkové směsi.
- Za stálého míchání ke žloutkům pomalu přiléváme asi polovinu horkého mléka. Pak přilijeme zbytek mléka a vše dobře promícháme.
- Směs přecedíme přes jemné sítko zpět do hrnce, abychom odstranili případné hrudky a kousky vanilkového lusku.
- Za stálého míchaní vaříme na středním plameni 5-8 minut, dokud krém nezhoustne a nezačne jemně bublat.
- Sundáme hrnec z plotny a zašleháme máslo, aby byl krém lesklý a hladký.
- Krém přelijeme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup, a necháme v lednici chladit minimálně dvě hodiny.
- Před použitím krém ještě jednou jemně prošleháme, aby byl krásně hladký a připravený k plnění dezertů.
Můžete zkusit i čokoládovou variantu cukrářského krému a přidat hořkou čokoládu, nebo zkusit kávovou příchuť s instantní kávou, případně rumovou nebo mandlovou.
-> Nezvyklá příprava, dokonalá chuť: Jak připravit odpalované těsto?

Kam použít cukrářský krém?
- Výborně se hodí do dortů a řezů, kde spolu s máslovým krémem vytváří bohatou náplň.
- Je základní součástí náplně věnečků, eklérek a dalších odpalovaných zákusků.
- Používá se do ovocných dezertů, například tartaletek nebo žloutkových košíčků jako základ pod ovoce.
- Plnit cukrářským krémem můžeme také vánoční cukroví, jako jsou plněné ořechy, nebo makronky.
-> Zkuste Paris-Brest: francouzský zákusek, který má styl i chuť. Čím se liší od českého věnečku?

Uvařte si s námi
Recepty na krémy, které se mohou hodit:
Vařený krém na cukroví a řezy

Pudinkový krém

Vanilkový pudinkový krém do buchet

Základní máslový krém s vanilkou

Jemný dortový krém
