
Domácí marmeláda z broskví je sladká tečka sezóny, kterou si můžeme vychutnat třeba na lívancích a palačinkách dlouho po skončení léta. Broskve jsou ideálním ovocem na zavařování – mají jemnou dužinu, aromatickou chuť a přirozenou sladkost.
Do džemu se hodí jak klasické žlutomasé broskve, tak i bílé nebo nektarinky, které dodají trochu jiný aromatický profil. Výhodou jsou určitě plody, které jdou dobře od pecky.
-> Lívance: Nadýchaná lahůdka, které svědčí džem, šlehačka i uzený losos

Při přípravě broskvového džemu se vyplatí dát si práci s loupáním broskví.
Pokud chceme, aby se nám džem povedl napoprvé, vyplatí se držet několika praktických rad. Broskve vždy vážíme až po odpeckování, abychom měli přesný poměr ovoce a cukru.
Při vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu – právě ta bývá častým důvodem, proč se džem později kazí.
A pozor na dobu varu – příliš krátká nestačí k želírování, příliš dlouhá může ovlivnit barvu i chuť.
Hotový džem plníme do sklenic ještě za horka a otočíme dnem vzhůru na pár minut – tím se vytvoří vakuum, které pomáhá uchování bez konzervantů.
Na vlastní marmeládu z broskví budeme potřebovat 750 g omytých, osušených a vypeckovaných broskví, dále 250 g strouhaných jablek pro zjemnění chuti.

Připravíme si také 1 kg cukru krupice a 1 balíček směsi na marmeládu (Gelfix Klasik 1:1).

Sklenice na hotovou marmeládu si přichystáme před samotným vařením.
Před tepelnou úpravou si také nachystáme sklenice pro plnění. Vhodné jsou menší sklenice pro cca 400 - 500 g hotové marmelády. Z uvedeného množství surovin se připraví zhruba 5 sklenic (podle velikosti). Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a osušíme.

Omyté, vypeckované a okapané broskve nakrájíme na malé kousky. Jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme. Přendáme do většího kastrolu. 2 lžíce cukru smícháme se směsí na marmeládu (Gelfix Klasik) a přidáme k ovoci. Společně přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 - 2 minuty. Teprve poté přidáme zbývající cukr a promícháme. Opět přivedeme k varu. Aby byla marmeláda jemná bez velkých kousků ovoce, směs na závěr rozmixujeme pomocí ponorného mixéru. Takto vaříme 5 - 10 minut a naposledy promícháme.

Důležité je odebírání pěny, která se tvoří při vaření.
V průběhu vaření směs mícháme a odebíráme lžící pěnu. Dokud se pěna tvoří, marmeláda zpravidla dobře nehoustne. Můžeme provádět zkoušku odebráním lžičky marmelády na talířek. Je-li broskvová marmeláda dostatečně tuhá, lze vaření ukončit.

Po vaření kastrol odstavíme a připravené sklenice plníme marmeládou.

Po uzavření víčkem otočíme sklenice asi na 10 minut dnem vzhůru.

Jakmile domácí broskvová marmeláda vychladne, málokdo odolá tomu, aby ji neochutnal s dobrým čerstvým pečivem.

Recepty s broskvemi, které by vám něměly ujít:
Nejsnazší džem na světě? Rybízový. Potřebujete na něj jen dvě suroviny
Na rybízový džem nepotřebujeme víc než dvě suroviny. Opravdu. Stačí jen rybíz, cukr a kastrol. Rybíz sám obsahuje dost pektinu, takže želírovacích prostředků netřeba.
Letní ovoce v receptech: Ovocné koláče, marmelády a nepřekonatelná domácí griotka
Višně, meruňky, maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena