Snad každou cestu do lesa, kam rád chodí určitě každý z nás, lemuje spousta keřů černého bezu.
V tomto období má nasazeno na květ, více či méně je již rozkvetlý, a co nevidět bude místo květů černý bez obalen drobnými černými plody. Malými černými korálky, ve kterých se skrývá zdraví. Je velkým lákadlem nejen pro ptactvo, ale také pro člověka, který si umí poradit jak s bílými a zvláštně vonícími květy, tak i s černými a šťavnatými plody.
Když keře černého bezu rozkvetou, pak je bílé talířky květů zdobí všude tam, kde rostou - tedy u každého plotu, na krajích mezí, na rumištích, zahradách, stráních či okrajích lesů. Jako by nás chtěly ujistit, že jsou to ty nejrozšířenější keře rostoucí u nás. Snad také pro jejich hojný růst naši předkové dávno přišli na to, že květy i plody černého bezu obsahují některé léčivé látky, a možná také proto byl právě černý bez jednou z nejpoužívanějších drog v lidovém lékařství.
Nejen naši předkové, ale i my a dnešní farmacie využívá některých látek z květů a plodů černého bezu. Jak a k čemu jsou použity?
Květy se hodně používají k přípravě čajů při prochladnutí, protože podporují pocení a snižují horečku. Dále tvoří součást čaje proti zácpě. Květy jsou však vhodné i pro přípravu dobré bezové šťávy, která s čerstvou studenou a dobrou pitnou vodou velmi příjemně nejen osvěží.
Šťáva a marmeláda z plodů mají příznivé účinky při nervozitě a neuralgických bolestech. Sběr černých bezinek by měl nastat až v jejich plné zralosti tak, že se uříznou celé vrcholíky a ukládat se mají tak, aby se nepomačkaly. Pokud je nechceme sušit, potom je musíme zpracovat ještě během téhož dne, kdy plody sbíráme. Šťáva plodů obsahuje vitamín C, alkaloid sambucin a také cholin, účinný lék proti skleróze. Možná proto mívala snad každá babička ve svém receptáři návod pro přípravu bezinkového sirupu. Ta moje při jeho přípravě část sirupu oddělila a doplnila jej dobrým rumem nebo potravinářským lihem. Vznikla tak velice dobrá a "léčivá šťáva"- tedy nejen ta bez alkoholu pro děti, ale také pro hodného dědečka.
Šťáva plodů černého bezu se používá také k přibarvování kompotů a sirupů. Nepoužívají se tak v potravinářství žádná barviva. Plody černého bezu ale nejsou jedinou možností, jak přibarvit konzervované potraviny. Podobně se používá k přibarvování zeleninových výrobků například šťáva z červené řepy.
Pěstování keřů černého bezu může být zajímavé zejména pro drobné pěstitele. Keř prospívá i na vyloženě podřadných půdách, není náročný na pěstování a kromě občasného a nenáročného řezu nevyžaduje žádné další ošetřování. Pro chalupáře, kteří jezdí na svá sídla jednou týdně nebo nepravidelně, a kteří nemají podmínky pravidelně se starat o své vzdálené zahrady, je to velice výhodná rostlina. Vždyť úroda z jedné rostliny může být až 20 kg zdravých plodů.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena