Další z řady rozhovorů, tentokráte s Tondou Kalou, pro náš server připravila Jana Konvalinková.
Rozhovor
Televizní diváci si tě zcela určitě vybaví jako Oskara Blechu ze seriálu Létající Čestmír. Patřil jsi tehdy k dětským hereckým hvězdám. Zajímá, zda jsi byl jako malý vybíravý v jídle?
Tonda Kala: Ne, a vydrželo mi to do dneška. V mládí jsem měl jako nejoblíbenější jídla bramborový guláš a rizoto. Co mi vydrželo z mládí až do dospělosti, tak to je nechuť k rajčatům, přitom rajská mi moc chutná, a opravdový odpor k fazolkám. Mám to ze školy, kde mi to kuchařky tak zhnusily, že budu radši týden nejíst než si dát fazolky.
Říkáš v mládí. Dnes už dáváš přednost jiným jídlům?
Tonda Kala: V mládí je člověk samozřejmě ovlivněn tím, co se vaří doma. Ale teď už nemám kuchyni od maminky, ale od manželky, a na rozdíl od ostatních jsem si zvykl bez problémů. Dřív pokud nebylo maso, nebyl to oběd případně večeře. Teď jím masa podstatně méně a naopak podstatně víc zeleniny a lehčích jídel.
Nejdřív se zastavím u "kuchyně od manželky". Patříš mezi ty, kteří si myslí, že vaření je čistě ženská záležitost, nebo i ty vaříš?
Tonda Kala: To rozhodně ne, ale moje žena umí daleko víc jídel než já, a tak drtivou většinu připravuje ona. Já spíš tak saláty zeleninové, těstovinové, ovocné, tzatziky, kuře, pizzu. A jednou v životě jsem udělal kynuté buchty! Tedy i s kváskem a tak, ale vzhledem k tomu, že nemám praxi, tak to bylo jak v pohádce hrnečku vař. Kvásek jsem měl na topení a samozřejmě přetekl, takže dostávat to z žeber radiátoru byla práce nic moc (smích).
Teď jsi mě rozesmál, živě jsem si to představila. Ale podle výčtu soudím, že se v kuchyni určitě neztratíš, takže z tebe budu loudit ještě nejoblíbenější recept.
Tonda Kala: Jak říkám já toho moc neumím, ale teď v létě mám nejradši tzatziky tedy: oloupu okurku, nastrouhám, osolím, zamíchám a nechám tak 5-10 minut stát. Okurka, jak snad každý ví, pustí vodu, kterou vymačkám, dovnitř přiměřeně rozmačkám česnek, zamíchám bílý jogurt, lehce zakápnu olivovým olejem a k tomu podávám suché topinky. Kdo má topinkovač, má to jednodušší, já to dělám na teflonové pánvi, bez tuku. A nesmím zapomenout na nejoblíbenější letní jídlo a tím je pro mě meloun.
Vše nasvědčuje zdravému životnímu stylu. Vím o tobě, že jsi dost zaměstnaný člověk, takže mě zajímá Tvá životospráva.
Tonda Kala: Životospráva u mě funguje jak kdy. Snažím se snídat, ale to by se mi muselo chtít vstávat. Oběd mám pravidelně kolem 13 s manželkou, v rádiu totiž dělám do 12, a pak jedu za ní do práce a jdeme společně na "meníčko" do Aury. Tam mají na výběr ze 3 jídel a to od těch nejzdravějších až po ty míň zdravá. A večeři máme jak kdy, podle toho, jestli jsem večer doma, podle nálady, počasí. Těch okolností pro to kdy a co jíst je hrozně moc.
A co téma diety a ty?
Tonda Kala: Diety jsem nikdy nedržel, ani nehodlám. Říkám si, co bych z toho života měl? To radši trochu jídelníček upravím a jím víc zeleniny, ale jím v podstatě vše, na co mám chuť. Každopádně prorostlý bůček rozhodně není mým favoritem. Je pravda, že poté, co jsem přestal po 17 letech kouřit, jsem přibral nějakých 10 - 12 kilo. Tak by se možná ta dieta hodila, ale opravdu to nehodlám zkoušet, zatím jsem dolů dostal 5 a doufám, že to ještě půjde.
Ještě mě zajímá, jestli máš oblíbenou nějakou zahraniční kuchyni?
Tonda Kala: Opakuji se, ale nejsem vůbec vybíravý. Kdybych měl zvolit tři, tak jsou to italská, řecká a mexická.
Jsme portál o vaření, proto se vše točí okolo jídla. Co takhle nějaká zajímavá, nebo neobvyklá kombinace jídla, která tě překvapila?
Tonda Kala: Když jsem byl poprvé na obědě u manželčiných rodičů, tak se podávalo kuře s nádivkou, rajskou omáčkou a knedlíkem. Do té doby byla kombinace knedlík - kuře naprosto nemyslitelná, ale teď se řadí mezi mé nejoblíbenější.
Rád prý rybaříš. Nedá mi to nezeptat se tě, zda si chycené ryby i sám připravuješ a jaké úpravě dáváš u pochoutek z ryb přednost?
Tonda Kala: Já ryby moc nejím, ale je pravda, že když jsem byl před časem v Norsku rybařit, tak dovezené tresky byly něco tak úžasného, že tady se určitě nikde sehnat nedají. Nejradši mám filety z ryb naprudko nebo s nějakou omáčkou, ale hlavně mořské, ze sladkovodních jím jenom kapra na Vánoce a během roku nějakého toho dravce na grilu, pokud ho chytnu. Málem bych zapomněl na lososa, toho můžu v jakékoliv úpravě. A ještě uzenou makrelu, tu jsem ale teď neměl asi tak 2 měsíce, neboť se mi zapíchla kost do krku a skončil jsem na pohotovosti. A to jsem si říkal, že naprosto nechápu, jak se to může vůbec někomu stát. Když se tak poslouchám, tak vlastně ryby asi jím (smích).
Moc děkuji za příjemný rozhovor a na závěr se zeptám. Když jedeš na dovolenou, jakému stravování dáváš přednost, a jak moc důvěřuješ různým "místním specialitám"?
Tonda Kala: Na dovolené jím pouze místní kuchyni, vozit s sebou konzervy nebo jídla v pytlíku mi připadá jako degradace dovolené, protože žena by musela zase vařit. A to na dovolené být nemá. Na dovolené ráno vstaneme, já zajdu koupit snídani, tedy pečivo, ovoce a zeleninu. Přes den je vedro, takže jenom nějaké ovoce a večer střídáme místní hospůdky.
Závěrem by celý tým Vaření.cz chtěl i Tondovi poděkovat za rozhovor . Přejeme hodně pracovních a soukromých úspěchů a ať se daří s váhou a zdravým hubnutím.