Vaření.czMagazínAntonín Kala alias Agent 00

Antonín Kala alias Agent 00

Antonín Kala alias Agent 00

Dnes jsem pro vás vyzpovídala mladého sympatického muže Tondu Kalu, který se proslavil jako dětská herecká hvězda v seriálu Létající Čestmír. Také jej již několik let mohou posluchači Brna a okolí poslouchat každý všední den dopoledne na soukromé stanici Krokodýl.

11573×
Další z řady rozhovorů, tentokráte s Tondou Kalou, pro náš server připravila Jana Konvalinková.

Rozhovor

Televizní diváci si tě zcela určitě vybaví jako Oskara Blechu ze seriálu Létající Čestmír. Patřil jsi tehdy k dětským hereckým hvězdám. Zajímá, zda jsi byl jako malý vybíravý v jídle?

Tonda Kala: Ne, a vydrželo mi to do dneška. V mládí jsem měl jako nejoblíbenější jídla bramborový guláš a rizoto. Co mi vydrželo z mládí až do dospělosti, tak to je nechuť k rajčatům, přitom rajská mi moc chutná, a opravdový odpor k fazolkám. Mám to ze školy, kde mi to kuchařky tak zhnusily, že budu radši týden nejíst než si dát fazolky.

Říkáš v mládí. Dnes už dáváš přednost jiným jídlům?

Tonda Kala: V mládí je člověk samozřejmě ovlivněn tím, co se vaří doma. Ale teď už nemám kuchyni od maminky, ale od manželky, a na rozdíl od ostatních jsem si zvykl bez problémů. Dřív pokud nebylo maso, nebyl to oběd případně večeře. Teď jím masa podstatně méně a naopak podstatně víc zeleniny a lehčích jídel.

Nejdřív se zastavím u "kuchyně od manželky". Patříš mezi ty, kteří si myslí, že vaření je čistě ženská záležitost, nebo i ty vaříš?

Tonda Kala: To rozhodně ne, ale moje žena umí daleko víc jídel než já, a tak drtivou většinu připravuje ona. Já spíš tak saláty zeleninové, těstovinové, ovocné, tzatziky, kuře, pizzu. A jednou v životě jsem udělal kynuté buchty! Tedy i s kváskem a tak, ale vzhledem k tomu, že nemám praxi, tak to bylo jak v pohádce hrnečku vař. Kvásek jsem měl na topení a samozřejmě přetekl, takže dostávat to z žeber radiátoru byla práce nic moc (smích).

Teď jsi mě rozesmál, živě jsem si to představila. Ale podle výčtu soudím, že se v kuchyni určitě neztratíš, takže z tebe budu loudit ještě nejoblíbenější recept.

Tonda Kala: Jak říkám já toho moc neumím, ale teď v létě mám nejradši tzatziky tedy: oloupu okurku, nastrouhám, osolím, zamíchám a nechám tak 5-10 minut stát. Okurka, jak snad každý ví, pustí vodu, kterou vymačkám, dovnitř přiměřeně rozmačkám česnek, zamíchám bílý jogurt, lehce zakápnu olivovým olejem a k tomu podávám suché topinky. Kdo má topinkovač, má to jednodušší, já to dělám na teflonové pánvi, bez tuku. A nesmím zapomenout na nejoblíbenější letní jídlo a tím je pro mě meloun.

Vše nasvědčuje zdravému životnímu stylu. Vím o tobě, že jsi dost zaměstnaný člověk, takže mě zajímá Tvá životospráva.

Tonda Kala: Životospráva u mě funguje jak kdy. Snažím se snídat, ale to by se mi muselo chtít vstávat. Oběd mám pravidelně kolem 13 s manželkou, v rádiu totiž dělám do 12, a pak jedu za ní do práce a jdeme společně na "meníčko" do Aury. Tam mají na výběr ze 3 jídel a to od těch nejzdravějších až po ty míň zdravá. A večeři máme jak kdy, podle toho, jestli jsem večer doma, podle nálady, počasí. Těch okolností pro to kdy a co jíst je hrozně moc.

A co téma diety a ty?

Tonda Kala: Diety jsem nikdy nedržel, ani nehodlám. Říkám si, co bych z toho života měl? To radši trochu jídelníček upravím a jím víc zeleniny, ale jím v podstatě vše, na co mám chuť. Každopádně prorostlý bůček rozhodně není mým favoritem. Je pravda, že poté, co jsem přestal po 17 letech kouřit, jsem přibral nějakých 10 - 12 kilo. Tak by se možná ta dieta hodila, ale opravdu to nehodlám zkoušet, zatím jsem dolů dostal 5 a doufám, že to ještě půjde.

Ještě mě zajímá, jestli máš oblíbenou nějakou zahraniční kuchyni?

Tonda Kala: Opakuji se, ale nejsem vůbec vybíravý. Kdybych měl zvolit tři, tak jsou to italská, řecká a mexická.

Jsme portál o vaření, proto se vše točí okolo jídla. Co takhle nějaká zajímavá, nebo neobvyklá kombinace jídla, která tě překvapila?

Tonda Kala: Když jsem byl poprvé na obědě u manželčiných rodičů, tak se podávalo kuře s nádivkou, rajskou omáčkou a knedlíkem. Do té doby byla kombinace knedlík - kuře naprosto nemyslitelná, ale teď se řadí mezi mé nejoblíbenější.

Rád prý rybaříš. Nedá mi to nezeptat se tě, zda si chycené ryby i sám připravuješ a jaké úpravě dáváš u pochoutek z ryb přednost?

Tonda Kala: Já ryby moc nejím, ale je pravda, že když jsem byl před časem v Norsku rybařit, tak dovezené tresky byly něco tak úžasného, že tady se určitě nikde sehnat nedají. Nejradši mám filety z ryb naprudko nebo s nějakou omáčkou, ale hlavně mořské, ze sladkovodních jím jenom kapra na Vánoce a během roku nějakého toho dravce na grilu, pokud ho chytnu. Málem bych zapomněl na lososa, toho můžu v jakékoliv úpravě. A ještě uzenou makrelu, tu jsem ale teď neměl asi tak 2 měsíce, neboť se mi zapíchla kost do krku a skončil jsem na pohotovosti. A to jsem si říkal, že naprosto nechápu, jak se to může vůbec někomu stát. Když se tak poslouchám, tak vlastně ryby asi jím (smích).

Moc děkuji za příjemný rozhovor a na závěr se zeptám. Když jedeš na dovolenou, jakému stravování dáváš přednost, a jak moc důvěřuješ různým "místním specialitám"?

Tonda Kala: Na dovolené jím pouze místní kuchyni, vozit s sebou konzervy nebo jídla v pytlíku mi připadá jako degradace dovolené, protože žena by musela zase vařit. A to na dovolené být nemá. Na dovolené ráno vstaneme, já zajdu koupit snídani, tedy pečivo, ovoce a zeleninu. Přes den je vedro, takže jenom nějaké ovoce a večer střídáme místní hospůdky. Závěrem by celý tým Vaření.cz chtěl i Tondovi poděkovat za rozhovor . Přejeme hodně pracovních a soukromých úspěchů a ať se daří s váhou a zdravým hubnutím.
user-icon

autor Konvalinka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena