Brambory - jedna ze základních plodin, bez které si neumíme představit náš jídelníček. Nápaditě připravené nové brambory mohou být opravdovou pochoutkou. Ať už vařené, pečené či v salátu, vždy chutnají skvěle.
Brambory obsahují zejména vodu a škroby (polysacharidy) – kolem 15 % hmotnosti. Tyto škroby přes relativně nízkou kalorickou hodnotu rychle zasytí, jsou lehce stravitelné, nenadýmají a snižují kyselost žaludku. Dále pak bílkoviny - pouze 2 %, ale patří k těm nejkvalitnějším.
Zmínit musíme také vitamín C (100 g raných brambor obsahuje 1/3 denní potřeby), draslík (100 g raných brambor obsahuje 1/6 denní potřeby), hořčík, železo, zinek, mangan, jód, selen, kyselinu listovou, vitamín K a některé skupiny vitamínu B.
Brambory mají vysokou antioxidační schopnost a patří mezi nízkokalorická a dietní jídla. Pojďme si z nich uvařit pokrmy, které chutnají, jsou zdravé a zároveň i levné.
Pečené nové brambory s rajčaty
(doba přípravy 1 hod )
Pečené nové brambory se sezamem
(doba přípravy 1 hod )
Nové brambory s paprikovou pomazánkou
(doba přípravy )
Zapečené nové brambory
(doba přípravy 1 hod )
Pečené nové brambory s bylinkami
(doba přípravy 1 hod )
Jarní salát z nových brambor
(doba přípravy 1 h 15 min )
Teplý salát z nových brambor
(doba přípravy 45 min )
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:admin_vareni