
K italskému způsobu života patří láska k dobrému jídlu, vášnivá oddanost chutím a různorodosti života. Těstoviny jsou jedním z tradičních pilířů italské kuchyně a také jedním z nejpopulárnějších jídel světa. Těstoviny sehrávají klíčovou roli ve Středozemní kuchyni, která je stále více spojována s dlouhověkostí a snižováním rizika chronických nemocí.
Těstoviny se vyrábějí z tvrdé pšenice (durum) a vody. Z vnitřku pšeničného zrna se mele semolina a ta je jedinou surovinou na jejich výrobu.
-> Když není čas: 7 receptů na nejrychlejší a nejjednodušší těstoviny
Těstoviny jsou komplexním sacharidovým jídlem. Sacharidy jsou nebytné pro zásobení svalů a těla energií. Těstoviny jsou tedy skvělým zdrojem takových sacharidů.
Podle středomořského výživového směru je doporučený denní příjem kalorií tvořen z 55% sacharidy a to v podobě těstovin, pečiva, tmavé rýže, luštěnin, ovoce a zeleniny.
-> Italská kuchyně: Jak se co nejvíc přiblížit autentické chuti těstovin?
Těstoviny se tráví pomaleji než jakékoliv jiné jídlo bohaté na sacharidy, v důsledku čehož se nedostavuje pocit velkého hladu a svaly mají dostatečný přísun energie.
Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií (ne těch z komplexních sacharidů). Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Tato rovnováha má vliv na vaší fyzickou aktivitu a činnost jednotlivých orgánů. Když přijímáte víc energie než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku a tím přibýváte na váze.

Těstoviny jsou jídlem, které vám přináší radost. Způsob, kterým si je připravíte dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho, jsou k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.
-> V čem spočívá dokonalost italských omáček aneb Proč nevylévat vodu z vařených těstovin?
1. Spaghetti No. 5Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné, zářící po dovaření - jsou jedním z nejuniverzálnějších tvarů, který se používá nejenom v Itálii, ale po celém světě.
2. FarfalleFarfalle v překladu znamenají "motýlky". Tento tvar je ideální s voňavými a lehkými omáčkami, se zeleninou a rybami. Používají se k přípravě těstovinových salátů.
3. Penne RigateKlasické "trubky" s různými průměry a povrchem, které výborně absorbují omáčku.
4. FusilliFusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých křupavých salátů: na jemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne nasládlá chuť olivového oleje.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Špagety s česnekem a parmazánem
Zapečené těstoviny s tofu a špenátem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena