- Z kysaného zelí slijeme vodu, šťávu nevyléváme, je jí škoda - můžeme ji ihned vypít a dodat tělu vitamíny. Zelí pokrájíme na kratší nudličky.
- Přidáme vejce a tolik mouky, aby těstíčko drželo pohromadě, ale nebylo tuhé. Těsto na zelníky by mělo mít stejnou konzistenci jako na bramboráky.
- Ještě přidáme prášek do pečiva, sůl, pepř, libovou slaninu nebo uzené maso nakrájené na drobné kostičky. Kdo si chce přilepšit a může si to dovolit, přidá lžíci sádla, ale není nutné.
- Rozpálíme troubu cca na 200 °C, pekáč vymažeme sádlem a necháme nahřát v troubě.
- Pomocí dvou lžic klademe na plech malé placičky a necháme péct, až zespoda zrůžoví. Potom je nutné placičky obrátit, aby se opekly po obou stranách, protože často z vrchní strany zůstávají bledé.
Náš tip: Chceme-li, aby byly zelníky co nejméně kalorické, místo sádla vyložíme plech pečícím papírem. Do těsta nedáváme ani slaninu, ani sádlo. I tak jsou zelníky výborné. Já ještě také z dietních důvodů používám celozrnnou nebo tmavou mouku. Při návštěvě obvykle zmizí zelníky ze stolu jako první.
Zajímavé komentáře
Re: Ta voda z toho zelí