Zelníky se slaninou

Je to poměrně snadné a rychlé občerstvení, které připomíná bramboráčky, ale zelníky nejsou tak tučné a kalorické.


4.746x
45 min

Postup přípravy

Z kysaného zelí slijeme vodu, šťávu nevyléváme, je jí škoda - můžeme ji ihned vypít a dodat tělu vitamíny. Zelí pokrájíme na kratší nudličky. Přidáme vejce a tolik mouky, aby těstíčko drželo pohromadě, ale nebylo tuhé. Těsto na zelníky by mělo mít stejnou konzistenci jako na bramboráky. Ještě přidáme prášek do pečiva, sůl, pepř, libovou slaninu nebo uzené maso nakrájené na drobné kostičky. Kdo si chce přilepšit a může si to dovolit, přidá lžíci sádla, ale není nutné.

Rozpálíme troubu cca na 200 °C, pekáč vymažeme sádlem a necháme nahřát v troubě. Pomocí dvou lžic klademe na plech malé placičky a necháme péct, až zespoda zrůžoví. Potom je nutné placičky obrátit, aby se opekly po obou stranách, protože často z vrchní strany zůstávají bledé.

Chceme-li, aby byly zelníky co nejméně kalorické, místo sádla vyložíme plech pečícím papírem. Do těsta nedáváme ani slaninu, ani sádlo. I tak jsou zelníky výborné. Já ještě také z dietních důvodů používám celozrnnou nebo tmavou mouku.

Při návštěvě obvykle zmizí zelníky ze stolu jako první.
user-icon

autor Evelyn


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zelníky se slaninou

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.