Fleky se zelím patří mezi jednoduchá jídla, finančně nenáročná, přitom zasytí strávníka. Klasický recept.
Hodnocení
4.6
/ 5 (5x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl2 lžíce
Vejce3 ks
Cibule1 ks
Sádlo10 dkg
Voda9 lžic
Hrubá mouka0.8 dkg
Anglická slanina20 dkg
Hlávkové zelí1/2 hlávky
Podle potřeby
Nudle
Postup přípravy
Nejprve na sádle osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky.
Mezitím si nadrobno nakrájíme 1/2 hlávky zelí tak, že krájíme nejdříve po šířce hlávky dlouhé nudle a pak je nakrájíme jako cibulku (nadrobno).
Nakrájené zelí na vále posypeme solí, aby se vyplakalo.
Na osmaženou cibuli přidáme k dušení vyždímané zelí a dusíme bez podlévání, případně ještě přidáme trochu sádla (oleje).
Když je zelí měkké, nekřupe, tak dáme vařit do osolené vody nudle.
K tomu připravíme fleky ze 3 vajec a asi ze 3/4 kg hrubé mouky. Fleky připravujeme tak, že si nasypeme na vál hromádku mouky, do důlku rozklepneme vejce a přidáme asi 3 polévkové lžíce vody. Tak postupujeme u každého vejce. Připravená těsta vyválíme na pláty, ne tak slabé těsto jako u nudlí do polévky, ale silnější jako mají být fleky.
Pláty necháme schnout, pak je rozkrájíme na pruhy asi 5 cm široké a z toho krájíme trojúhelníky.
Fleky vaříme v osolené vodě cca 8 minut. Po scezení fleky smícháme společně se zelím a trochu ještě osolíme podle vlastní chuti, aby nebylo jídlo jalové.
Pro zlepšení chuti opražíme slaninu a do zelných fleků ji zamícháme.