Francouzský slaný koláč, vhodný i pro vegetariány.
Hodnocení
4.6
/ 5 (100x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Náplň
Česnek1 stroužek
Sůl
Vejce2 ks
Cibule1 ks
Cuketa500 g
Rajče2 ks
Ementál100 g
Petržel1/2 svazku
Máta2 snítky
Olivový olej2 lžíce
Zakysaná smetana150 ml
Sušené oregano1 špetka
Mletý černý pepř
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Máslo125 g
Hladká mouka 250 g
Studená voda2 lžíce
Ostatní
Mletá sladká paprika
Postup přípravy
Smícháme přísady na těsto a chladnýma rukama rychle zpracujeme na hladké těsto, které necháme 30 minut odležet v chladničce.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na drobné plátky.
Oloupaná rajčata a cuketu nakrájíme na plátky. Na rozehřátém oleji opečeme za stálého míchání plátky cukety.
Vyjmeme a opečeme cibuli a česnek.
Petržel a mátu posekáme najemno a smícháme s nastrouhaným ementálem, 2 vejci a zakysanou smetanou. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme, vyložíme jím vymaštěnou dortovou formu o průměru 26 cm. Vytvarujeme 3 cm vysoký okraj a těsto na dně formy vidličkou několikrát propícháme.
Na těsto rozložíme opečenou cibuli s česnekem, plátky opečené cukety a plátky rajčat, posypeme oreganem a zalijeme smetanovým krémem.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200° C na nejspodnější drážce asi 40 minut dozlatova. Podáváme horký se sklenkou bílého vína.