Přebrané fazole zalijeme vařící vodou a necháme je půl hodiny nabobtnat. Pak je uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat. Celer a mrkev uvaříme v mírně osolené vodě doměkka a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a spaříme horkou vodou. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na nudličky.
Nakrájenou zeleninu i s okapanou cibulí smícháme s fazolemi. Přidáme kapary i olej a dochutíme worchesterovou omáčkou, solí, pepřem, tabascem i hořčicí. Nakonec vmícháme nadrobno nasekanou petrželku a mátu. Všechno dobře promícháme a uložíme do chladničky na hodinu rozležet.
Zeleninový fazolový salát servírujeme chlazený v míse, obložený listy hlávkového salátu a kolečky červené ředkvičky.