Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Pokud připravujeme pokrm s masem, nakrájíme šunku, uzené maso nebo jakékoliv maso či uzeninu na kostičky. Sýr nastrouháme.
Připravíme si zálivku. Sladkou smetanu smícháme s hořčicí a ochutíme solí, paprikou a pepřem. Můžeme použít i pálivou papriku. Záleží na chuti.
Do pekáčku, nejlépe s nepřilnavou úpravou, nalijeme olivový olej. Vsypeme kostičky brambor, přidáme papriku, cibuli a rajčata. Pak přidáme maso, vše posypeme sýrem a poté směs v pekáčku zalijeme smetanovým přelivem.
Zeleninovou rychlovku vložíme do trouby a zvolna pečeme. Jídlo je hotové, jakmile změknou a jsou hotové brambory, to je zhruba po 20 - 30 minutách.
Zeleninovou rychlovku podáváme samotnou, s pečivem, s kečupem - prostě podle chuti.