Hovězí maso opláchneme a přes vlákno z něj nakrájíme plátky. Bude jich asi 4 - 5. Plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím jednu stranu hovězích plátků. Klobásky oloupeme a nakrájíme na dílky.
Do středu plátku rozložíme vždy 2 plátky anglické slaniny, rozdělíme dílky klobásky a maso pečlivě zabalíme. Závitky můžeme zpevnit kuchyňskou nití, párátky, případně svorkami na závitky.
Cibule oloupeme a nasekáme najemno.
V hrnci s poklicí nebo raději tlakový hrnec rozpálíme a rozehřejeme na něm olej. Vsypeme cibuli a pomalu ji necháme zesklovatět. Pak plamen zvýšíme na maximum, vložíme závitky a zprudka je orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Orestované závitky zalijeme vývarem a pod poklidí dusíme doměkka. Během dušení závitky obracíme a podléváme vývarem.
Měkký závitek vyjmeme, zbavíme nití, párátek nebo skřipců a uložíme na teplé místo.
Šťávu vydusíme na potřebné množství, zaprášíme moukou a provaříme. Podle potřeby můžeme šťávu trochu rozředit. Provařenou šťávu procedíme a podle potřeby přisolíme.
Závitky vložíme do šťávy prohřát a můžeme podávat. Zbojnický skřivan je nejlepší s rýží nebo vařenými brambory.