Květák očistíme, zbavíme listů a omyjeme. Rozkrojíme jej a ve slané vroucí vodě jej uvaříme do poloměkka.
Uvařený květák vyjmeme, rozebereme na růžičky a necháme okapat.
Do části rozpuštěného másla přidáme mouku. Opražíme ji, zalijeme mlékem, vývarem, osolíme a za stálého míchání několik minut vaříme. Potom přidáme nastrouhaný sýr a vaříme, dokud se nerozpustí. Sýrový bešamel odstavíme a vmícháme žloutek.
Uvařený květák dáme do vymaštěné zapékací mísy vysypané strouhankou. Přelijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhankou a ve vyhřáté troubě zapečeme dokřupava.
Zapékaný květák v bešamelu podáváme ihned ještě horký. Přelijeme jej máslem. Zapékaný květák v bešamelu podáváme s uvařenými či opékanými brambory nebo hranolky a hlávkovým salátem.