Vydlabeme měkký vnitřek čerstvé cukety. Cuketu položíme do vymazaného pekáčku. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme.
Na pánvi si orestujeme cibulku a na ní vhodíme mleté maso, které orestujeme. Okořeníme provensálským kořením, solí, pepřem, chilli a trochou červené papriky. Přidáme lžíci kečupu a nasekanou petrželku. Směs odstavíme.
Vnitřek cukety potřeme utřeným česnekem a zakápneme troškou olivového oleje. Nyní cuketu naplníme směsí z pánve.
Pekáček přikryjeme alobalem a dáme zapéct na 180 °C do trouby.
Po 1/2 hodině alobal odklopíme, vrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme dozlatova zapéct.
Zapečenou plněnou cuketu podáváme samotnou, ale můžeme i pro větší zasycení přikusovat pečivo.