Vydlabeme měkký vnitřek čerstvé cukety. Cuketu položíme do vymazaného pekáčku. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme.
Na pánvi si orestujeme cibulku a na ní vhodíme mleté maso, které orestujeme. Okořeníme provensálským kořením, solí, pepřem, chilli a trochou červené papriky. Přidáme lžíci kečupu a nasekanou petrželku. Směs odstavíme.
Vnitřek cukety potřeme utřeným česnekem a zakápneme troškou olivového oleje. Nyní cuketu naplníme směsí z pánve.
Pekáček přikryjeme alobalem a dáme zapéct na 180 °C do trouby.
Po 1/2 hodině alobal odklopíme, vrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme dozlatova zapéct.
Zapečenou plněnou cuketu podáváme samotnou, ale můžeme i pro větší zasycení přikusovat pečivo.
Udělala jsem s grilovanou zeleninou,moc všem chutnalo.Ukládám do oblíbených...:-)
Jan
Komentář k receptu Zapečená plněná cuketa
Obohatil jsem to tím že jsem z vyškrábaného obsahu cukety udělal polevu( omáčku ) . Obsah jsem rozmixoval... zalil smetanou povařil přidal koření ....zahustil.. a parádička :-D
Originál
Re:
Sdílím váš názor. Už jen začátek receptu -- 10 deka "ajdamu" (třicetiprocentního!). Bleh. A pak kečup a provensálské a pejsek a kočička mají radost. Takže: na "ajdam" se vykašlete a cuketku posypejte třeba sýrem Piave mezzano nebo Montasio staggionato. Provensálské koření ne-e, zkuste špetku rozmarýnu. Místo kečupu hoďte na pánev pár rajčat nakrájených na měsíčky a zahustěte nastrouhaným parmazánem. A cuketky zakápněte olivovým olejem s lanýži. A stane se zázrak -- místo v Česku budete aspoň na chvíli v Itálii. Jako víno se hodí Montepulciano d"Abruzzo.
káta
výborné
můj manžel se těšil už když to viděl a trochu masa mi uzmul k chlebu:-D je to výborně okořeněné mleté maso a s cuketou dobrá kombinace
Zelenina příloha
Já nakrájím na měsíčky cibuli,na větší kousky papriku, na kolečka mrkev ,cuketu,okurku*-- nebojte se jich,jsou dobré,celá malá rajčátka posmažím chvilku na trošce oleje,opepřím,osolím pokapu citronem,přidám trochu olivováho oleje,větvičku rozmarýnu,přiklopím na pár minut pokličkou a nechám dojít mimo hořáku.