Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat dva silnější (ale menší) plátky vepřové pečínky bez kosti o váze asi 120 g. Můžeme použít i vepřovou panenku. Plátky masa očistíme, lehce poklepeme hřbetem ruky, osolíme, opepříme a překrojíme na půlky. Z drceného tymiánu, rozmarýnu, usekané petrželové natě, prolisovaného česneku a olivového oleje umícháme bylinkovou směs, kterou podle chuti osolíme a opepříme. Žampiony očistíme, nožičky odřízneme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na 8 kousků.
Tavený sýr utřeme s nasekanými nožkami žampionů, pepřem a petrželkou. Touto směsí naplníme hlavičky žampionů, které střídavě napichujeme na jehly se slaninou a masem. Postupujeme tak, aby žampion naplněnou stranou sousedil se slaninou, pak napíchneme plátek masa, slaninu a opět žampion náplní ke slanině. Postup napichování na jehlu opakujeme. Oba špízy silně ze všech stran potřeme bylinkovou směsí a necháme asi 20 minut odležet.
Žampionové jehly s vepřovým masem pečeme na dobře rozpáleném grilu za stálého otáčení a potírání bylinkovou směsí doměkka. Ke grilování použijeme alobalové tácky.
Grilované žampionové jehly s masem a slaninou podáváme s opečeným bramborem, dobře chutnají také s čerstvým pečivem. Vhodným doplňkem jsou zeleninové saláty a dipy.