Trošku pracnější recept na plněnou bábovku, která vás určitě nezklame.
Hodnocení
3.7
/ 5 (57x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Vejce4 ks
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Cukr krupice280 g
Hladká mouka 300 g
Smetana ke šlehání (250ml)1 kelímek
Krém
Máslo200 g
Mléko750 ml
Cukr krupice100 g
Malinový pudinkový prášek1 balíček
Punčovo-rumový pudinkový prášek1 balíček
Piškoty nebo ořechy4 lžíce
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Hrubá mouka na vysypání
Na ozdobu
Piškoty nebo ořechy150 g
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme tuhou, ušlehanou smetanu a nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a povrch uhladíme.
Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 155 °C. Bábovku necháme ve formě částečně vychladnout, pak ji vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout. Pak do něj po částech zamícháme změklé máslo a podle chuti drcené piškoty nebo sekané ořechy (nemusíme). Aby se krém nesrazil, musí mít máslo i pudink stejnou pokojovou teplotu!
Vychladlou bábovku rozkrojíme na 3 části a promažeme ji polovinou krému. Pak bábovku "složíme" a celý povrch potřeme zbývajícím krémem. Zamilovanou bábovku celou posypeme drcenými piškoty nebo sekanými ořechy.
Bábovku uložíme do lednice "zatuhnout", nakrájíme a podáváme s láskou, třeba s kopečkem šlehačky a kandovanou třešinkou.
Kořenovou zeleninu(celer,mrkev,petržel-od každého asi 20dkg)nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme jednu velkou cibuli, pak přidáme pokrájenou zeleninu a obděláme, přidáme na kostky pokrájené tři brambory, zalijeme vodou, přidáme 2 kostky bujonu, 1/4 hrnečku rýže nebo krupek a část nasekaného kopru, opepříme, povaříme a přidáme l/2 lahve pokrájených kyselých okurek. Nakonec přilijeme větší kelímek zakysané smetany. Již nevaříme.