Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme najemno. Zelí nejprve trochu umyjeme v teplé vodě, aby nebylo moc kyselé a vodu z něj vymačkáme. Překrájíme ho na menší kousky. V hrnci rozhřejeme olej, zesklovatíme cibuli a česnek, přidáme zelí a necháme vše dusit. Zelí zalijeme trochou vody. Maso očistíme. Přidáme ho i s klobásami k zelí. Směs okořeníme. Vložíme houby. Vše vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou.
Během vaření oloupeme brambory a nastrouháme je. Když je maso měkké, vytáhneme jej i s klobásami a dáme stranou. Do polévky vložíme nastrouhané brambory a znovu vaříme. Maso a klobásy nakrájíme na kousky. Polévku zahustíme zápražkou nebo hotovou jíškou a znovu povaříme. Nakonec polévky vložíme kousky masa a klobásy a polévku odstavíme.
Polévku podáváme s chlebem.
Autor:Makyš