Pochoutka z vepřového masa podávaná za studena, to je zabijačková tlačenka!
Hodnocení
4.6
/ 5 (28x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek1 palička
Cibule2 ks
Celer1 ks
Mrkev3 ks
Petržel2 ks
Celý pepř10 kuliček
Vepřový bok1 a 1/2 kg
Vepřové plecko2 kg
Mletý černý pepř2 lžičky
Sušená majoránka1 hrst
Celé nové koření10 kuliček
Vepřová kůže1 kg
Podle potřeby
Sůl
Voda
Tlačenkové střevo
Postup přípravy
Omyté plecko a bůček bez kůží nakrájíme na větší špalíky a dáme vařit do velkého hrnce.
Po 20 minutách přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Okořeníme solí, celým pepřem, novým kořením a přidáme oloupanou cibuli. Jakmile se při varu objeví pěna, sebereme ji z povrchu sběračkou a odstraníme. Vývar zůstane čirý.
Do vedlejšího hrnce dáme vařit očištěné vepřové kůže. Nekořeníme a nesolíme. Vaříme zhruba 60 minut doměkka. Po vyjmutí kůže pomeleme najemno.
Maso z vývaru vyndáme, když je téměř měkké. Nakrájíme ho na kostky zhruba 2 x 2 x 2 cm.
Dáme do hrnce, přidáme pomleté kůže, vývar z kůží, mletý pepř, sůl, majoránku a rozdrcený česnek. Sůl a pepř přidáme ve větším množství, musí chutnat přesoleně.Po vychladnutí se sůl a pepř v tlačence ztratí.
Vše promícháme a dáme na 10 minut provařit. Ještě horkou směs nalijeme do tlačenkových střev, které na obou koncích uzavřeme provázkem.
Přes noc uložíme do chladu a nejméně třikrát zabijačkovou tlačenku pootočíme, aby při tuhnutí bylo maso rovnoměrně rozložené.
Tlačenka vydrží v chladu dlouhou dobu a nezkazí se.
Zabijačkovou tlačenku podáváme pouze s chlebem nakrájenou na plátky, posypanou cibulí a octovou zálivkou.