Vaření.czReceptyWiener Schnitzel - telecí řízek v trojobalu

Wiener Schnitzel - telecí řízek v trojobalu

Tradiční recept rakouské kuchyně, který přivezl z Lombardie v roce 1857 maršál Radecký a ten potom zdomácněl ve Vídni a stal se mimořádně oblíbeným ve střední Evropě i ve světě.


2.935x
20 min

Ingredience

100 gmáslo
500 gdomácí vepřové sádlo
1 kgtelecí stehno bez kosti

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

na obalení

4 ksvejce
100 gstrouhanka
100 ghladká mouka
100 mlsladká smetana 33%

na ozdobu

citron
petrželová nať
4 plátkyčerstvé studené máslo

Postup přípravy

Telecí stehno odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky ve tvaru otevřeného motýla o váze 250 g. Okraje řízků nařežeme vícekrát po obvodě, aby se při smažení nekroutily, potom je naklepeme z obou stran mezi 2 fresh foliemi na tenko, nejvíce na tloušťku 2 - 3 mm. Řízky zlehka osolíme, eventuálně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli odpočinout. Každý řízek obalíme v hladké mouce, potom ve vejcích rozšlehaných se solí a sladkou smetanou a nakonec v jemné strouhance, kterou rukama trošku vtlačíme do řízků, protože obal se při smažení pěkně nafoukne a udělají se v něm bubliny. V pánvi rozehřejeme na středním plameni sádlo s máslem. Když je tuk dostatečně rozpálený, vložíme jeden telecí řízek a smažíme do červena z jedné strany asi 3 - 4 minuty, přičemž řízek pomocí lžíce opakovaně přeléváme horkým tukem. Potom řízek obrátíme a smažíme z druhé strany stejným způsobem. Řízek se nesmí spálit, správně usmažený řízek se pozná podle toho, že se obal krásně nafoukne a má bubliny. Původně se Wiener Schnitzel o váze 250 gramů vyklepával na tenko jen asi 1 - 2 mm a smažil se na dvou pánvích na dvakrát. Nejprve ve velmi rozpáleném oleji jen několik sekund a potom v druhé pánvi při střední teplotě oleje se ještě smažil z každé strany několik minut. Smažené telecí řízky dáme odsát od přebytečného tuku na kuchyňskou papírovou utěrku. Horký řízek obložíme plátkem čerstvého másla, kolečkem citronu a větvičkou petrželové natě. Jedna porce váži až 250 gramů a pokrývá celý talíř. Ve Vídni se telecí řízek nejčastěji podává jen se zelným hlávkovým salátem, nebo s bramborovým salátem bez majonézy. Dalším oblíbeným salátem k řízku je okurkový salát. Vhodnou přílohou bývá i dušená rýže.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Wiener Schnitzel - telecí řízek v trojobalu

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena