těsto | ||
---|---|---|
400 g | mleté piškoty | |
200 g | cukr moučka | |
200 g | máslo | |
2 lžíce | kakao | |
podle chuti | ||
3 lžíce | rum | |
náplň | ||
1 balení | slazené kondenzované mléko (salko) | |
na ozdobu | ||
1 balení | kvalitní hořká čokoláda | |
1 balíček | cukrářské zdobení |
Vosí hnízda jsou klasikou české vánoční kuchyně, jde o velmi oblíbený druh nepečeného cukroví, které připravujeme až těsně před Vánocemi. Můžeme je připravovat v několika obměnách, s těstem světlým či tmavým, s různými náplněmi, i když nejtypičtější je vaječný koňak, ale také různě zdobené, například přelité čokoládou, sypané kokosem a podobně. Tento recept je díky náplni bez alkoholu vhodný pro děti, Salko z tuby mají děti ve velké oblibě a vám se s ním bude dobře pracovat.
Teď už tedy k samotné přípravě: Piškoty rozmixujeme a přidáme k nim cukr, máslo a kakao. Nakonec přidáme tři lžíce rumu, popřípadě rumové aroma. Těsto pak důkladně prohněteme a propracujeme, tady je potřeba se obrnit trochou trpělivosti a nespěchat. Těsto se musí důkladně spojit a zůstat nelepivé. Formičky na vosí hnízda před každým naplněním prosypeme cukrem, poté vtlačíme těsto, do něj uděláme prstem důlek a naplníme trochou Salka z tuby. Nakonec přitiskneme piškot a otevřeme formičku, ze které vosí hnízdo opatrně vyjmeme. Nakonec si ve vodní lázni rozpustíme trochu čokolády a namočíme do ní špičky hotových vosích hnízd, než čokoláda zaschne, posypeme cukrovými perličkami nebo jiným cukrářským zdobením. Vosí hnízda uchováváme v lednici a podáváme s ostatním vánočním cukrovím.
Videorecept: Raw vosí hnízda podle Anny
Vosí hnízda nebo včelí úly? Jak jim říkáte vy? Tento recept je jednoznačně nejlepší, co jsem kdy dělala. Chuť sušeného ovoce s kombinací ořechů a kapkou rumu, je prostě dokonalá.
Vánoční videorecept: Mandlové stromečky - nepečené cukroví, které skvěle vypadá a ještě lépe chutná!
Spařené mleté mandle, cukr, trocha medu, kakao a kokos k dozdobení. Tak málo stačí k vynikajícímu nepečenému cukroví, které se na vánočním stole bude vyjímat. Je tak jednoduché, že s jeho přípravou rádi pomohou i děti.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena