Vláčná cuketová bábovka

Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu.


5.03x
30 min

Ingredience

0.3 hrnkuolej
1 špetkasůl
2 ksvejce
3 lžícekakao
0.5 hrnkumléko
1 kscuketa
1.5 hrnkupolohrubá mouka
0.5 hrnkumleté ořechy
1 hrnektřtinový cukr
1 baleníkypřicí prášek
2 lžičkyperníkové koření

podle potřeby

máslo na vymazání
polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy

Nejprve si najemno nastrouháme menší cuketu. Pokud je mladá, neloupeme ji, ani nevyndáváme semínka. Celkem by jí měl být cca jeden napěchovaný hrnek. Vodu z cukety nevyléváme, použijeme ji také do těsta. Do mísy si odměříme všechny sypké suroviny, tedy mouku, mleté ořechy, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, špetku soli a perníkové koření. Důkladně promícháme vidličkou či metličkou. Po rozmíchání přidáme do směsi celá vejce, mléko, olej a opět metličkou rozmícháme tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Po důkladném rozmíchání přidáme i najemno nastrouhanou cuketu, včetně vody, kterou pustila. Pokud by bylo těsto příliš husté, naředíme trochou mléka. Předehřejeme si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (případně strouhankou či mletými ořechy). Do vymazané a vysypané formy vlijeme připravené těsto. Pečeme nejprve na 175 °C, poté snížíme na 160 °C a celkem pečeme cca 40 minut. Propečenost bábovky otestujeme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndáme bábovku z trouby. Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích. Před vyklopením necháme cca 5 minut stát. Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopíme mřížkou, případně talířem s ubrouskem. A přetočíme tak, aby se bábovka dala vyklopit. (Tip: Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjeme obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.) Sejmeme formu a bábovku pocukrujeme, posypeme kokosem nebo polijeme polevou. Po vychladnutí krájíme cuketovou bábovku na jednotlivé dílky a podáváme. Můžeme servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.


Cuketa na talíři: Recepty, které musíte vyzkoušet


6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky


Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.


6


Recept na domácí švestková povidla krok za krokem


Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.


Recept


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vláčná cuketová bábovka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.