Nejprve si najemno nastrouháme menší cuketu. Pokud je mladá, neloupeme ji, ani nevyndáváme semínka. Celkem by jí měl být cca jeden napěchovaný hrnek. Vodu z cukety nevyléváme, použijeme ji také do těsta.
Do mísy si odměříme všechny sypké suroviny, tedy mouku, mleté ořechy, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, špetku soli a perníkové koření. Důkladně promícháme vidličkou či metličkou. Po rozmíchání přidáme do směsi celá vejce, mléko, olej a opět metličkou rozmícháme tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Po důkladném rozmíchání přidáme i najemno nastrouhanou cuketu, včetně vody, kterou pustila. Pokud by bylo těsto příliš husté, naředíme trochou mléka.
Předehřejeme si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (případně strouhankou či mletými ořechy). Do vymazané a vysypané formy vlijeme připravené těsto. Pečeme nejprve na 175 °C, poté snížíme na 160 °C a celkem pečeme cca 40 minut. Propečenost bábovky otestujeme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndáme bábovku z trouby. Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích.
Před vyklopením necháme cca 5 minut stát. Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopíme mřížkou, případně talířem s ubrouskem. A přetočíme tak, aby se bábovka dala vyklopit. (Tip: Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjeme obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.) Sejmeme formu a bábovku pocukrujeme, posypeme kokosem nebo polijeme polevou.
Po vychladnutí krájíme cuketovou bábovku na jednotlivé dílky a podáváme. Můžeme servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.