Vepřový jazyk v zeleninové omáčce

Vepřový jazyk patří mezi vyhledávané lahůdky, připravuje se na mnoho způsobů, nabízím jeden zajímavý recept na tuto dobrotu.


2.813x
75 min

Postup přípravy

Vepřové jazyky omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou, vodu osolíme a přivedeme k varu. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme na středním plameni a průběžně sbíráme šum. Očistíme mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek, zeleninu poté pokrájíme na hrubší kusy.

Když je vývar už čirý, přidáme všechnu zeleninu, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, hrnec znovu přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud není jazyk měkký - přibližně 1 hodinu, potom vypneme plamen.

Měkký jazyk vybereme a dáme zchladit do ledové vody, aby se dal lehce oloupat. Nožem odloupneme kůži z celé plochy směrem od kořenu ku špičce. Potom jazyk pokrájíme na plátky o tloušťce asi 3 - 5 mm.

Z vývaru odebereme část na polévku, kterou přecedíme přes husté síto. Později do tohoto vývaru zavaříme krupicové halušky anebo jinou zavářku podle naší chuti. Ze zbytku vývaru se zeleninou připravíme omáčku k vařenému jazyku. Zeleninu můžeme propasírovat přes husté síto anebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Já mixuji všechnu uvařenou zeleninu spolu s kořením úplně na jemno.

Do této kaše přidáme hořčici a cukr krystal, zahustíme zátřepkou ze sladké smetany s hladkou moukou a asi 15 minut spolu povaříme, aby se ztratila chuť mouky. Sladká smetana omáčku krásně zjemní a lahodně ochutí.

Omáčku necháme chvíli odstát a doladíme citronovou šťávou na příjemnou sladko-kyselou chuť. Vložíme uvařený a pokrájený jazyk a necháme společně krátce prohřát. Po horké polévce s krupicovými knedlíčky podáváme jako druhý hlavní chod uvařený vepřový jazyk v horké zeleninové omáčce.

Vepřový jazyk v zeleninové omáčce servírujeme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Jde o velmi lahodné jídlo vynikající chuti, které je nejen laciné, ale tato pochoutka zasytí a zahřeje. Navíc můžeme z jazyku výhodně a lacino připravit velmi chutný kompletní oběd pro celou rodinu.

Na oběd počítáme s 1 vepřovým jazykem na 1 osobu. Zbylý uvařený vepřový jazyk zabalíme do alobalu, odložíme a připravíme z něj jednoduchou rychlou a chutnou večeři s česnekem - recept zde.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřový jazyk v zeleninové omáčce

Zpět na recept