Vepřový jazyk v zeleninové omáčce

Vepřový jazyk patří mezi vyhledávané lahůdky, připravuje se na mnoho způsobů, nabízím jeden zajímavý recept na tuto dobrotu.


2.813x
75 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 kscibule
200 gceler
3 ksmrkev
2 kspetržel
1 ksbobkový list
1 lžícehladká mouka
200 mlsladká smetana
1.2 kgvepřový jazyk
10 kuličekcelý černý pepř
3 kuličkycelé nové koření

podle chuti

sůl
cukr krystal
citronová šťava

Postup přípravy

Vepřové jazyky omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou, vodu osolíme a přivedeme k varu. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme na středním plameni a průběžně sbíráme šum. Očistíme mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek, zeleninu poté pokrájíme na hrubší kusy.

Když je vývar už čirý, přidáme všechnu zeleninu, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, hrnec znovu přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud není jazyk měkký - přibližně 1 hodinu, potom vypneme plamen.

Měkký jazyk vybereme a dáme zchladit do ledové vody, aby se dal lehce oloupat. Nožem odloupneme kůži z celé plochy směrem od kořenu ku špičce. Potom jazyk pokrájíme na plátky o tloušťce asi 3 - 5 mm.

Z vývaru odebereme část na polévku, kterou přecedíme přes husté síto. Později do tohoto vývaru zavaříme krupicové halušky anebo jinou zavářku podle naší chuti. Ze zbytku vývaru se zeleninou připravíme omáčku k vařenému jazyku. Zeleninu můžeme propasírovat přes husté síto anebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Já mixuji všechnu uvařenou zeleninu spolu s kořením úplně na jemno.

Do této kaše přidáme hořčici a cukr krystal, zahustíme zátřepkou ze sladké smetany s hladkou moukou a asi 15 minut spolu povaříme, aby se ztratila chuť mouky. Sladká smetana omáčku krásně zjemní a lahodně ochutí.

Omáčku necháme chvíli odstát a doladíme citronovou šťávou na příjemnou sladko-kyselou chuť. Vložíme uvařený a pokrájený jazyk a necháme společně krátce prohřát. Po horké polévce s krupicovými knedlíčky podáváme jako druhý hlavní chod uvařený vepřový jazyk v horké zeleninové omáčce.

Vepřový jazyk v zeleninové omáčce servírujeme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Jde o velmi lahodné jídlo vynikající chuti, které je nejen laciné, ale tato pochoutka zasytí a zahřeje. Navíc můžeme z jazyku výhodně a lacino připravit velmi chutný kompletní oběd pro celou rodinu.

Na oběd počítáme s 1 vepřovým jazykem na 1 osobu. Zbylý uvařený vepřový jazyk zabalíme do alobalu, odložíme a připravíme z něj jednoduchou rychlou a chutnou večeři s česnekem - recept zde.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřový jazyk v zeleninové omáčce

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká