Maso odblaníme a potřeme solí a čerstvě mletým pepřem. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminky. Maso vložíme do pekáče, obložíme cibulí a podlijeme trochou vody. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Pak přilijeme vývar a za občasného podlévání pečeme ještě 30 minut.
Mezitím očistíme papriky a nakrájíme ji na silnější nudličky. Houby necháme okapat, pokud použijeme čerstvé, tak je očistíme a nakrájíme na špalíky. Čerstvou majoránku opláchneme, usušíme a otrháme z ní lístky.
Papriku i houby rozložíme kolem pečeně, vše posypeme majoránkou a společně ještě 20 minut dusíme. Pak pečeni i zeleninu vyndáme, ale udržujeme teplé.
Výpek přelijeme do hrnce, uvedeme do varu a přilijeme kašičku ze solamylu a smetany. Promícháme, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a sladkou paprikou, ještě provaříme.
Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zeleninu s houbami a přelijeme trochou omáčky. Zbytek omáčky podáváme zvlášť. Jako přílohu k vepřové pečeni na houbách doporučuji opečené brambory.