Na Velikonoce nesmí chybět mazanec, vyzkoušejte letos rozinky nahradit brusinkami
Hodnocení
4.5
/ 5 (28x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Ostatní
Sůl2-3 špetky
Rum
Žloutek2 ks
Mléko125 ml
Droždí1 kostka
Cukr krupice120 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 500 g
Citronová kůra1 lžička
Muškátový květ1/3 lžičky
Hera120 g
Sušené brusinky1 hrst
Na potření
Vejce1 ks
Na ozdobu
Plátky mandlí1 hrst
Postup přípravy
Mouku smícháme v míse s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem.
Brusinky nakrájíme a zakápneme rumem.
Mandle (pokud nemáme plátky) nakrájíme na čtvrtinky.
Do 1/3 mléka nasypeme lžíci cukru, promícháme a rozdrobíme droždí.
Poprášíme moukou a v teple necháme asi 15 odpočinout - vzejít kvásek.
Žloutky rozmícháme ve vlažném mléce, přilijeme do mouky, přidáme změklý tuk, trochu vařečkou promícháme a přidáme vzešlý kvásek.
Vše dobře spojíme, vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme rukama. Pak přidáme rumové brusinky a vypracujeme poměrně tuhé těsto; pokud je moc tuhé, opatrně přidáme trochu mléka.
Když je těsto hladké, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a umístíme k teplu kynout, minimálně na 60 minut.
Těsto po vykynutí vyklopíme na vál a utvoříme bochánek.
Mazanec dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 5 - 10 minut odpočinout. Do středu mazance ostrým nožem utvoříme kříž, potřeme rozšlehaným celým vejcem a poklademe mandlemi.
Mazanec vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách pečení teplotu zmírníme na 175 °C a dopečeme dozlatova asi hodinu, záleží na velikosti.
Po 30 minutách pečení přikryjeme velikonoční mazanec alobalem proti spálení. Upečení vyzkoušíme špejlí, pokud se na ni nelepí těsto, je velikonoční mazanec správně upečený.