Nejprve si upečeme tmavý korpus. Máslo vyšleháme s 50 g cukru. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu a smícháme s máslem. Poté postupně zašleháme žloutky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vyšleháme s 30 g cukru. Mouku promícháme s kypřícím práškem a střídavě s částí sněhu vmícháme do čokoládové směsi. Přidáme zbylý sníh, který už jen zlehka vmícháme do těsta. Čokoládový korpus pečeme přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Na světlý korpus vyšleháme změklé máslo s 50 g cukru. Přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Do sněhu z bílků všleháme 50 g cukru. Mouku promícháme s kypřícím práškem a stejně jako u tmavého korpusu střídavě s částí sněhu vmícháme do těsta. Nakonec přidáme zbylý sníh a pečeme 10 minut při 180 °C.
Tmavý vychladlý korpus překrojíme. Pokud bychom si chtěli vyhrát, můžeme to stejné udělat i se světlým, ale my rozkrojili jen jeden.
Krém vyrobíme ušleháním smetany, do níž vmícháme oříškovou pomazánku (nutela) a kakao.
Z horního dílu tmavého korpusu vykrojíme kolečko o velikosti námi požadovaného hnízda. Odkrojenou část rozdrobíme a ponecháme na ozdobu.
Spodní díl tmavého korpusu potřeme marmeládou a částí krému. Položíme na něj světlý korpus, který také potřeme marmeládou, částí krému a pokryjeme zbylým vykrojeným tmavým korpusem. Celý dort potřeme zbylým krémem. Na vrchní tmavý korpus rozdělíme rozdrobenou odkrojenou část. Než si připravíme čokoládové hobliny, necháme dort v lednici ztuhnout.
Čokoládu na vaření rozpustíme, rozetřeme na pečící papír a necháme ztuhnout. Pak už jen nožem či škrabkou tvoříme hobliny, kterými ozdobíme natřený velikonoční dort.
Takto připravené velikonoční hnízdo vyskládáme podle fantazie marcipánovými a jinými ozdobami.