Oloupanou cibuli a očištěnou papriku nakrájíme na drobno, malou sklenici fazolek scedíme, ale vodu z nich nevyléváme.
Smícháme si mouku s pohankovým mlékem a s vínem, nálevem z fazolek a umícháme řídké těstíčko. Pokud je příliš husté, přidáme trochu vody.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme červenou papriku a orestujeme. Přidáme fazolky, zamícháme a vlijeme kašičku z mouky. Přidáme podle chuti kořenící přísadu a necháme vařit. Když omáčka houstne, můžeme ji podle potřeby upravit na požadovanou hustotu trochou vody. Kořenící směs přidáváme opatrně, nálev z fazolek je ochucený a mírně slaný. Pokud nemáme rádi v jídle chuť vína, můžeme ho klidně vynechat. Omáčka je i tak velmi dobrá.
Veganskou omáčku se zelenými fazolkami podáváme s knedlíkem.