špetka | skořice | |
1 ks | žloutek | |
60 g | cukr moučka | |
180 g | hladká mouka | |
140 g | máslo ( nebo tuk ) | |
60 g | mletá ořechová jádra | |
moučkový a vanilkový cukr |
Tuk pokrájíme a při pokojové teplotě ho promícháme s moučkovým cukrem a se žloutkem, přidáme mleté ořechy, lžičku vanilinového cukru, špetku mleté skořice, prosátou mouku a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme odležet přikryté asi hodinu v ledničce.
Z těsta odkrajujeme kousky, které vyválíme na dlouhé válečky, ze kterých ukrajujeme stejně dlouhé dílky. Na mírně pomoučeném válu z nich tvarujeme rohlíčky. Přeneseme na vymaštěný plech a pečeme v horké troubě do mírného zrůžovění. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru a necháme vychladnout.
Nejlepší rohlíčky jsou asi 14 dní uleželé ve studené místnosti. V tomto případě platí - čím starší, tím lepší.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena