Valentýnský chlebíček

Překvapte své blízké originálním moučníkem. Postup zvládnou i začátečníci, je jednodušší, než na první pohled vypadá. A výsledek je opravdu efektní.


5.02x
90 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
4 ksvejce
150 gmáslo
100 mlmléko
0.5 balíčkuprášek do pečiva
190 gcukr krupice
280 gpolohrubá mouka
1 lžícecitronová šťáva
1 lžičkavanilkový extrakt

těsto 1

1 špetkasůl
4 ksvejce
150 gmáslo
100 mlmléko
0.5 baleníprášek do pečiva
190 gcukr krupice
280 gpolohrubá mouka
1 balenípotravinářské barvivo

na ozdobu

100 gmaliny
150 gčokoládová poleva

Postup přípravy

Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh. 

Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 až 40 minut. Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby. Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku. 

Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko. Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky.

Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu. Nakonec vmícháme po lžicích sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu.

Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe. Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta. Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut.

Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku. Nakonec valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování.

Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Valentýnský chlebíček

Zpět na recept