Tykvový kompot

Kompot z tykví (cuket) podle mé maminky.


3.170x
0

Postup přípravy

Tykve nebo cukety očistíme, nakrájíme na kostky a ve vodě s octem je necháme rozležet do druhého dne. Doporučuji použít tykve, které mají citronově žlutou dužinu.

Je bezpodmínečně nutné dodržovat recepturu, jinak bude mít každá dávka jinou chuť. Relativní přesnost je zaručena používáním vždy stejných nádob na odměřování. Před vařením v nálevu opereme cukety na sítu a nechat okapat. Zatím opláchneme citron, nakrájíme jen na kolečka, zbavíme kůry a pecek.

Tykve vložíme zpět a vaříme až zesklovatí. Přidáme kolečka citronu a hřebíčky. Horký kompot plníme do sklenic a uzavřeme. Před plněním doporučuji vybrat hřebíčky a vyvařené kousky citronu. Dodatečná sterilace není nutná.

Chuť tykví s oranžovou dužinou vylepšíme přidáním na kousky nakrájeného kiwi, červeného grepu a zavařených višní. Na uvedenou dávku dáme 2 červené grepy, 3 kiwi a 1sklenici (750 ml) višní. Recept je na jednu dávku.
user-icon

autor Václav


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tykvový kompot

Zpět na recept