Tažený závin s jablky a ořechy

Recept na klasický štrúdl, ale z taženého těsta.


4.215x
60 min
2×

Postup přípravy

Den předem si naložíme rozinky do rumu. Pokud jsou sířené, přelijeme předem vroucí vodou a necháme vychladnout. Teprve pak je naložíme.

Druhý den si připravíme těsto. To připravíme podle receptu: Těsto na tažený závin.

Jablka očistíme, oloupeme a na V-kráječi nakrouháme tenčí nudličky nebo je nakrájíme na kostičky. K jablkům přidáme cukr, koření a slité naložené rozinky.

Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu taženého těsta rozválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme strouhankou a tu poklademe jablky. Ta ještě posypeme ořechy a lehce pokapeme 2 lžícemi rozpuštěného másla. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně.

Tažený závin s jablky a ořechy přeložíme na plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem.

Ještě teplý tažený závin můžeme ocukrovat. Osobně jej ale cukruji až při servírování.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tažený závin s jablky a ořechy

Zpět na recept