Vaření.czReceptyTarhoňa s čerstvou kapii a jarní cibulkou

Tarhoňa s čerstvou kapii a jarní cibulkou

Když už máte dost těžkých jídel po svátcích, velmi dobře se hodí dušená tarhoňa s čerstvou kapii, dubáky a jarní cibulkou. Recept na rychle hotové lehké jídlo, které výborně zasytí.


3.014x
35 min

Ingredience

2 lžíceslunečnicový olej
4 ksjarní cibulka s natí
1 kspaprika červená
1 hrstsušené dubáky
250 mltarhoňa
1.5 šálkuhorká voda
0.5 šálkuvlažná voda na namočení dubáků

podle chuti

0.5 lžičkysůl
0.25 lžičkyčerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Čerstvou kapii odstopkujeme, zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Očištěnou a omytou jarní cibulku i s natí pokrájíme na kolečka. Nadrobno nalámané sušené dubáky nebo praváky namočíme na 30 minut do teplé vody. Do šálku o objemu 250 ml odměříme tarhoňu. V hrnci rozehřejeme olej, krátce (asi 2 minuty) opražíme pokrájenou kapii, přidáme pokrájenou jarní cibulku, orestujeme do sklovita, potom přidáme tarhoňu a orestujeme do požadované barvy, jak tmavou chceme, pozor nespálit! Stále mícháme, protože poměrně rychle hnědne, mně stačily 3 minuty. Následně přilijeme dubáky i s vodou z namočení a přivedeme do varu. Přilijeme 1,5 násobné množství horké vody, mně se dobře osvědčil poměr vody k tarhoně 2:1, započítala jsem i vodu z dubáků, t. j. 1,5 + 0,5 = 2 šálky. Pozor při zalévání horkou vodou, abyste se neopařili, protože při zalévání začne tekutina prudce vřít a vystřikuje! Dále tarhoňu osolíme. Místo horké vody můžeme použit i horký domácí vývar z drůbeže, hovězího masa a podobně, chuť bude ještě lepší, jen potom už nesolíme. V žádném případě však nepoužíváme bujón z kostky! Podle chuti okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, hrnec přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme asi 15 minut. Potom vypneme plamen a přikryté necháme pod pokličkou dojít ještě asi 15 minut. Tarhoňa krásně napučí, vsákne všechnu tekutinu a zvětší svůj objem. Kuličky tarhoni budou krásně odskakovat od sebe a nebudou slepené. Potom tarhoňu zlehka promícháme vidličkou a podáváme horkou. Tarhoňu s čerstvou kapii a jarní cibulkou servírujeme s jemným zeleným salátem a plátky dobře vychlazeného citrusového ovoce. Jde o jednoduché lehké, velmi chutné a přitom laciné jídlo, které je rychle hotové a výborně chutná.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Tarhoňa s čerstvou kapii a jarní cibulkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena