Sýrová bábovka

Bábovka na slaný způsob. Se sýrem, mandlemi a sezamovými semínky. Recept pro všechny, co rádi zkouší něco nového.


3.526x
60 min
3×

Postup přípravy

Droždí rozdrobíme do mističky, zalijeme lžící vlažného mléka a přidáme špetku cukru. Necháme chvíli stát. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme bylinkovou sůl, muškátový květ, lžičku zeleného pepře, nasekanou petrželku, mandlové plátky, olej, na jemném struhadle nastrouhaný sýr a nakonec i žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Na závěr přidáme i nabobtnalé droždí a dobře promícháme. Vznikne nám řidší těsto, které v misce přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout.

Mezitím si připravíme bábovkovou formu, kterou důkladně vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Nevynecháme ani místečko, aby se nám sýrová bábovka dobře vyklopila. Případně použijeme silikonovou formu.

Vykynuté těsto nalijeme do formy na bábovku a necháme dalších 15 - 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní sýrovou bábovku s mandlemi a pečeme 45 minut. Troubu během pečení neotvíráme! Zapíchnutím špejle do středu těsta si prověříme, zda je bábovka upečená. Na špejli se nám nesmí nalepit žádné těsto.

Upečenou bábovku vyjmeme z trouby na mřížku, necháme trochu vychladnout a pak ji opatrně protřeseme a vyklopíme. Sýrová bábovka s mandlemi chutná teplá i studená. Komu by se zdála moc suchá, může si ji přelít sýrovým či jogurtovým dresinkem, posypat tučnějším nastrouhaný sýrem apod.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sýrová bábovka

Zpět na recept