Do kastrůlku dáme rozpálit olej a osmahnout maso ze všech stran do hnědé barvy. Poté vyjmeme maso na talíř a osolíme, opepříme. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobné kostičky a zeleninu nastrouháme nahrubo.
Do výpečku z masa dáme osmahnout cibuli, až je zlatavá. Poté přidáme všechno koření, trošku podlijeme převařenou vodou a povaříme. Přidáme nastrouhanou zeleninu, maso a zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. 5 minut povaříme a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C vařit na 2 - 3 hodiny za občasného míchání a podlévání, dokud maso nezměkne.
Pak maso vyndáme a omáčku dáme zpět na kamna. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme do omáčky, poté přidáme 2 - 3 lžičky cukru.
Do hrnku si dáme studenou vodu a 4 - 5 lžic hladké mouky, směs pořádně rozkvedláme. Do vroucí omáčky postupně přidáme zavářku a necháme cca 5 minut povařit.
Svíčkovou omáčku propasírujeme přes cedník do druhého hrnce a dochutíme.
Poté sundáme z plynu a dolijeme cca půl kelímku smetany.
Svíčková omáčka od babičky Věrky nejlépe chutná s domácím houskovým knedlíkem.
tvoje babicka ji delala jako ja ale uz mam dost let a tak skousim i neco noveho ale na svickovou kterou necham do druheho dne odpocivat si nenecham sahnout .je vyborna vlasta
lumik
Komentář k receptu Svíčková od babičky Věrky
kdysi jsem pracovala v RaJi a musím se ho zastat.Svíčkovou u nás vařili dobrou,osmažili zeleninu s cibulí,zalili vývarem(tenkrát používali poctivý),do vroucího vývaru vložili opečené prošpikované maso maso, samozřejmě koření a sůl,po uvaření se nechalo do druhého dne uležet v základu,pek se teprve omáčka zahušťovala a cedila,smetanou se nešetřilo.
metelka
Re: Komentář k receptu Svíčková od babičky
Takhle dělala svíčkovou i moje babička, tudíž se tak vaří i u nás. Smetanou nešetřím, půl kelímku je rozhodně málo. Zato cibule je jak do guláše.
Marie
Komentář k receptu Svíčková od babičky
Také mám recept od babičky a ta maso na svíčkovou osolila, prošpikovala, naložila do zeleniny - nastrouhaný celer, petržel, mrkev, přidala koření - 5 kuliček pepře, nového koření a posypala tymiánem. Nakonec rozehřála kousek másla a maso polila. Takto naložené maso nechala do rána v chladu odležet. Ráno podlila vodou a dala péct. Když bylo maso měkké, vyndala z pekáčku a zeleninu propasírovala do kastrolu, kam ještě přidala karamel a smetanu. Vše povařila. Moooc dobré, dělám tento recept podle babičky již mnoho let a všem moje svíčková chutná.