Štrůdl mojí maminky

Tento štrůdl dělá moje maminka už hodně dlouho. Vyzkoušela spoustů receptů na štrůdl, ale vždycky se k němu vrátila a já můžu napsat, že je moc dobrý. Aspoň v naší rodině všem moc chutná.


4.665x
60 min
3×

Ingredience

na potření

1 ksvejce
100 ghera

podle potřeby

strouhanka

těsto

2 lžíceocet
10.5 dlvoda
0.5 kghladká mouka
1 dlolej nebo sádlo

nádivka

1 lžičkaskořice
8 lžiccukr krupice
8 ksstejně velké jablko

na ozdobu

2 lžícecukr moučka

Postup přípravy

Mouku si prosejeme na pomoučený vál. Vodu s octem a olejem přivedeme k varu. Tento obsah pomalu vléváme do mouky a zapracujeme nejprve nožem a pak rukama ve vláčné těsto, které musí zůstat pořád teplé, jinak nejde vyválet a ztvrdne. Proto těsto dáme na pomoučené prkénko pod misku a do kastrůlku dáme vařící vodu, kterou dáme na misku a takto uložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout.

Mezitím si oloupeme asi 8 jablek, přibližně stejně velkých a dáme je stranou. Do hrníčku si dáme (podle chuti jablek) přibližně 8 lžic cukru a skořici, a vše smícháme.

Po půlhodině si odkrojíme půlku těsta, vyválíme tenký plát, na který dáme hrst strouhanky (pak těsto tolik nevlhne), nastrouháme nahrubo omytá 4 jablka, posypeme 3 - 4 lžícemi cukru se skořicí a zabalíme. Ovšem každý přehnutý okraj pomažeme rozpuštěnou herou, aby těsto na závin lépe drželo.

Stejný postup opakujeme i s druhou půlkou těsta na štrůdl.

Obě šišky dáme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.

Štrůdl mojí maminky pečeme přibližně při 180 °C do zlatavé barvy.

Po pečení potřeme opět herou obě šišky a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Necháme vychladnout a podáváme. Někdo si ke štrůdlu dává ještě šlehačku. Chutná dobře i studený.
user-icon

autor borůvka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Štrůdl mojí maminky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.