Stephaniebraten - Štefanská pečínka

Recept na tradiční rakouskou v celku pečenou pečínku z mletého masa plněnou vejci uvařenými natvrdo. Pečínka je velmi chutná za tepla i za studena a mimořádně oblíbená i v jiných státech.


2.348x
90 min

Ingredience

směs

3 stroužkyčesnek
2 ksvejce
1 kscibule
2 lžíceslunečnicový olej
1 lžícemletá sladká paprika
2 ksvčerejší houska
600 gmleté hovězí a vepřové maso

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř
sušená majoránka

náplň

3 ksvejce

podle potřeby

strouhanka na zahuštění

Postup přípravy

Do mísy dáme mleté hovězí maso a mleté vepřové plecko v poměru 1:1, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme mletou sladkou červenou papriku, majoránku, prolisovaný česnek, na oleji orestovanou na kostky pokrájenou a vychladlou cibuli, celá vejce, ve vodě namočené a dobře vymačkané včerejší žemle.

Všechno spolu dobře zpracujeme rukama a zahustíme strouhankou na tvarovatelnou hmotu, kterou necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočívat, aby se dobře propojily všechny chutě.

Zatím uvaříme vejce natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Na plech vystlaný pečicím papírem dáme připravenou masovou směs, vytvarujeme z ní podlouhlý bochník. Nahoru ve střední čáře vyhloubíme rukama v masovém bochníku podélnou jamku, do které po délce uložíme vejce uvařená natvrdo pěkně za sebou. Masovou směsí vejce uzavřeme a povrch naplněného masového bochníku uhladíme ve vodě navlhčenými rukama z každé strany dohladka.

Bochník vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C na funkci horní a dolní ohřev. Pečeme při této teplotě asi 1 hodinu, až bude povrch fašírky pěkné zlato-hnědé barvy a dokřupava. Vybereme z trouby, upečenou fašírku položíme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se ustálily šťávy, potom fašírku pokrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm.

Stephaniebraten - Štefanskou pečínku servírujeme za tepla jako samostatné jídlo s bramborovou kaší a jemným zeleným listovým salátem anebo rajčatovým salátem. Také můžeme podávat na vrchu některé zeleninové omáčky s vařenými brambory.

Stephaniebraten - Štefanskou pečínku za studena podáváme jako samostatnou večeři s čerstvým doma upečeným chlebem a obložíme domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami a plátky sezónní zeleniny, například rajčat a zelené papriky.

Za studena je tato plněná fašírka výborná jako jídlo na pikniky, školní výlety i se sebou na cesty. Je vynikající a efektní součástí masových obložených mís a studeného bufetu. Je skvělým pohoštěním pro návštěvy. Pečínka se dá upéct v předstihu, pokrájet a mít ji připravenou dopředu v chladničce.

Štefanská pečínka je tradiční rakouský pokrm a má mnoho různých variant. Recept je poměrně jednoduchý a velmi variabilní, proto je mimořádně oblíbený a rozšířil se i do okolních států, kde se těší také velké oblibě.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Stephaniebraten - Štefanská pečínka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Rakouská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.