Je to jednoduchý recept na moučník z máku, který zvládne opravdu každý.
Hodnocení
4.8
/ 5 (16x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Těsto
Olej1/3 hrnku
Sůl1 špetka
Vejce2 ks
Mléko1 hrnek
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Cukr krupice1 hrnek
Vanilkový cukr1 balíček
Citronová kůra špetka
Polohrubá mouka1 a 1/2 hrnku
Mletý mák1 hrnek
Na ozdobu
Cukr moučka
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Nejprve si umeleme mák. Mouku prosejeme do mísy, přidáme ostatní suroviny a důkladně utřeme, aby vzniklo hladké těsto. Konzistence těsta je o trochu tužší než je na lívance.
Těsto nalijeme do vymazaného a moukou (nebo kokosem) vysypaného pekáčku. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 - 160 °C a pečeme dorůžova.
Staročeský makovec necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přísady na staročeský makovec odměřujeme 1/4 l hrnečkem.
Ahojky, tak makovec upečen, akorát to ,,do růžova" nevyšlo - aby byl uvnitř dopečený, kůrka došla až do tmavě hněda... Příště zkusím udělat těsto hustší - asi dám méně mléka, aby se vevnitř upekl rychleji. Teď čeká na sežrání, tak doufám, že bude chuťově výborný! M.