Staročeská třená bábovka

Výborný recept na tradiční třenou bábovku.


4.795x
60 min
5×

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
4 ksvejce
160 gmáslo
150 mlmléko
300 gcukr krupice
1 špetkacitronová kůra
300 gpolohrubá mouka
13 gkypřící prášek do pečiva

podle potřeby

hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy

Máslo nebo tuk na pečení utřeme do pěny, přidáme 4 žloutky, cukr a třeme dále, celkem asi 10 minut. Poté přilijeme trochu mléka o pokojové teplotě a prosátou mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva a trochu strouhané citronové kůry. Nakonec ze 4 bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který přidáme do těsta a vše zlehka promícháme.

Těsto vlijeme do bábovkové formy (vymazané máslem a vysypané hrubou moukou).
Bábovku pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 180 °C. Upečenou a trochu vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Staročeskou třenou bábovku nakrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.
user-icon

autor Venca


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeská třená bábovka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká