Staročeská cizrna

Cizrna na másle, česneku a petrželi. Recept na přílohu i hlavní chod.


4.967x
60 min
21×

Postup přípravy

Cizrnu přes noc (asi na 10 hodin) namočíme. Poté ji uvaříme v nesolené vodě do křupava, trvá to asi 45 minut, v posledních 15 minutách častěji kontrolujeme, aby se cizrna nerozvařila. Cizrnu scedíme.

Cizrnu vsypeme na rozpálenou pánev na sucho, často prohazujeme a opékáme asi 8 minut (záleží na množství), než ucítíme oříškovou vůni a na cizrně budou patrné hnědé flíčky. Poté přidáme sádlo (lžíci) nebo máslo (asi 2 cm plátek z kostky), najemno nasekaný (ne strouhaný) česnek a čerstvé petrželové listy, přidáme i špetku pepře čerstvě nadrceného. V této fázi opékáme asi 2 minuty a je hotovo.

Staročeskou cizrnu podáváme jako přílohu k masu, ale pokrm je funkční i jako hlavní jídlo doplněné například o domácí majonézu.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeská cizrna

Zpět na recept