Suroviny vyndáme z lednice alespoň půl hodiny před zpracováním. Troubu předehřejeme na 180 °C. Srdcovou formu vymažeme a vysypeme třeba kokosem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Velké žloutky šleháme alespoň 10 minut s cukrem do pěny. Pomalu zašleháme najemno nasekanou čokoládu, oříšky a prosátou mouku. Nakonec do těsta jemně vmícháme pevný sníh našlehaný z bílků se špetkou soli. Těsto uhladíme do srdcové formy a pečeme dozlatova.
Suroviny na polevu ušleháme a potřeme jí upečený srdíčkový korpus. Šťávu můžeme zaměnit za jahodovou a místo vody můžeme dát vlažné mléko. Jakmile poleva ztuhne, dozdobíme srdce podle fantazie.
Srdce San Valentino podáváme nejen na den zamilovaných jako chuťově výborný moučník.