Vepřové i drůbeží maso, drůbeží játra a drůbeží salám nakrájíme na kostky. Maso jemně osolíme. Hermelín nakrájíme na plátky, které ještě asi dvakrát překrojíme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminy a ty na čtverečky. Broskve oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a ty potom na plátky. Větší kuličky hroznů přepůlíme.
Připravíme si špejle, na které podle chuti střídavě všechny přísady napichujeme. Vždy začínáme a končíme masem, které prokládáme ovocem, uzeninou, játry a sýrem. Připravené špízy obalíme v hladké mouce a potom v bramborákovém těstíčku.
Příprava těstíčka. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Slijeme škrob. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Strouhané brambory smícháme s vejci, česnekem, mlékem a moukou do hladkého těstíčka. Opepříme, přidáme majoránku a osolíme, můžeme trošku více, protože špízy už nesolíme.
Špízy s překvapením smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Pak je necháme okapat, nebo je zbavíme přebytečného oleje.
Špízy s překvapením podáváme s bramborovou kaší a ovocným salátem.